13 Mart 2012 Salı

Türkçe etiketi olmayan kozmetik ürünler toplatılacak


Sağlık Bakanlığı, üzerinde Türkçe etiket bulunmayan ithal kozmetik ürünlerinin toplatılacağını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, özellikle ithal kozmetik ürünlerde Kozmetik Yönetmeliği’nin ambalajlara ait hükümlerine uyulmadığı, Türkçe etiket bulunmayan ürünlerin toplatılacağı belirtilerek şu görüşlere yer verildi:


"Özelikle ithal ürünlerde Türkçe etiketlerinin bulunmadığı saptanmıştır. Ürünlerin kozmetik tanımında yer almayan, kullanım amacı ve endikasyon belirten tedaviye yönelik tüketiciyi yanıltıcı ibarelerle piyasaya sunulmaması gerekmektedir. İthal  kozmetik ürünlerin ambalajları üzerinde, ambalaj miktarı, kullanımdaki alınması gereken özel tedbirleri, uyarıları içermek zorundadır. Bu bilgiler ambalaj üzerine sığmadığı takdirde; broşür, etiket bant veya kart şeklinde, tüketiciyi bunlara yönlendirmek için bir kısaltma sembolü iç ve dış ambalajın üzerinde bulunması gerekir. Ürünün sunum şekli itibariyle kullanım amacı açıkça belli olmadığı takdirde, ürünün fonksiyonu ambalaj üzerinde Türkçe olarak yazılması gerekmektedir. Kozmetik Yönetmeliği’nin ambalajlara ait hükümlerine aykırılığı bulunan ürünler için ivedilikle ilgili üreticiler tarafından gerekli düzeltme işlemlerinin başlatılması, düzeltilemeyecek ürün ambalajlarının piyasadan geri çekilmesi gerekmektedir."

Açıklamada, tüketicilerin piyasada satılan ve üzerinde Türkçe etiket olmayan kozmetik ürünleri aldıkları veya saptadıkları takdirde, ambalajların birer örneklerinin, firma adı ve adresinin yer aldığı şikâyetlerini yasal işlem yapmak üzere Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ne (SABİM Alo 184) bildirmeleri istendi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder