6 Kasım 2012 Salı

2. Tüketici Hukuku Sempozyumuna Davet


1982 Anayasasının tüketicinin korunmasına ilişkin özel düzenlemesine göre, “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder (m.172). Bu düzenleme Devlete 3 temel görev yüklemektedir:

  1. Tüketicilerin korunması temel amacını gerçekleştirecek tedbirler almak,
  2. Bu konuda bilgilendirici, bilinçlendirici ve aydınlatıcı çalışmalar, yayınlar yapmak,
  3. Tüketicilerin kendi kendilerini koruyabilmeleri için örgütlenme çalışmalarını kolaylaştırmak ve desteklemek.

Bu görevleri yerine getirmek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü kurulmuş (m.6) ve görevleri belirtilmiştir. Bu düzenleme çerçevesinde Bakanlık, tüketicinin korunmasına ilişkin politikalar oluşturmak, tüketiciyi aydınlatıcı ve eğitici tedbirler almak, tüketicilerin korunması konusundaki politikaların oluşturulmasında bunların gönüllü örgütlenme yoluyla temsil edilmelerini sağlamakla görevlidir.

1995 yılında Tüketicinin Korunması Hakkında 4077 sayılı Kanun çıkarılmış, bu Kanun 2003, 2007, 2008 yıllarında önemli ölçüde değişikliğe uğramıştır. Halen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı kamuoyunun tartışmasına açılmış bulunmaktadır.

Tüketici Hukuku Enstitüsü, 1982 Anayasasında öngörülen tüketici girişimi olup bu yıl ikincisi yapılacak olan Tüketici Hukuku Sempozyumları da bu alandaki mevzuat ve uygulamaların değerlendirilmesiyle tüketicinin korunmasına ilişkin politika ve tedbirlerin belirlenmesine katkıda bulunma amacıyla düzenlenmektedir. Bu çerçevede 29-30 Kasım 2012 tarihlerinde Doğuş Üniversitesinde yapılacak olan 2.Tüketici Hukuku sempozyumuna katılımınızı ve katkılarınızı saygılarımla arz ederim.

Prof. Dr. H. Fehim Üçışık
Doğuş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder