29 Haziran 2015 Pazartesi

Bakanlık aldatıcı reklâmlara ceza yağdırdı


Reklam Kurulu, bu yılın ilk 5 ayında başta gıda ve sağlık ürünleri konusunda olmak üzere tüketiciyi yanıltıcı reklamlara toplam 4,4 milyon liralık ceza kesti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kuruluna, bu yılın ilk 5 ayında yapılan başvuru sayısı bin 139 olurken, 483 reklam hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.



Kurulun tüketiciyi yanıltıcı reklamlara 5 ayda verdiği ceza tutarı 4 milyon 374 bin 712 lira olarak gerçekleşti. Kurula geçen yıl 2 bin 357 başvuru yapılmış, 885 dosya hakkında soruşturma açılmış, aykırı reklamlar dolayısıyla 17 milyon liralık idari para cezası uygulanmıştı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yaptığı değerlendirmede, Reklam Kurulunun ticari reklamları takip eden, denetleyen, aldatıcı olması halinde reklamları durdurma ve para cezası veren tek otorite olduğunu ifade etti.

- "Şikayetlerin yüzde 40'ı tüketicilerden geliyor"

Reklam Kurulu'na tüketicilerden, firmalardan, sivil toplum kuruluşlarından başvuru yapılabildiğine işaret eden Canikli, şikayetlerin yüzde 40'nın tüketicilerden geldiğine dikkati çekti.

Geçen yıl özellikle bal reklamları konusunda ciddi bir soruşturma yürütüldüğünü ve sahte ballarla ilgili reklama durdurma ve idari para cezaları verildiğini anlatan Canikli, ilaç gibi tanıtılan ve karaciğer yetmezliği, damar tıkanıklığı gibi bir çok hastalığa neden olabilen gıda takviyelerinin de mercek altına alındığını söyledi.

Reklam Kurulunca ceza verilenlerin başında en çok gıda ve sağlık sektörlerinin reklamlarının yer aldığını belirten Canikli, kozmetik ürün adı altında satılan bazı ürünlerin de incelemeye tutulduğunu bildirdi.

- Cezalar etkilerini gösterdi

Canikli verilen cezaların etkisiyle tüketiciyi aldatıcı reklamlarda azalma görüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tüketiciyi aldatıcı, tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici ve örtülü reklamlar, yasalar doğrultusunda yasaklanmış reklamlar olarak tanımlanıyor. Biz bu reklamları hassasiyetle takip ediyoruz. Geçen sene özellikle bal reklamlarına verilen cezalardan sonra tüketiciyi yanıltıcı, aldatıcı bu tip ​reklamlarda azalma gördük. Ulusal televizyonlarında yayınlanan aykırı reklamlar hakkında, reklam veren firmalara mevzuat gereği 220 bin 220 lira veriliyor, bu reklamların tekrarı halinde ise cezayı 10 katına kadar artırabiliyoruz."

(AA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder