13 Mayıs 2015 Çarşamba

Reklam içerikli SMS göndermeye devam ediyorlar


Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu kanunun 6.maddesi ticari elektronik iletinin gönderilme şartını açıklıyor. 

Madde 6: Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilir. Kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla alıcının iletişim bilgilerini vermesi hâlinde, temin edilen mal veya hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakıma yönelik ticari elektronik iletiler için ayrıca onay alınmaz.

Kanun ilgili maddesinden onay alınmadan ticari mesaj gönderilemeyeceği açıkça anlaşılıyor. Bu iletiler SMS olarak sınırlandırılmamış. E-posta iletileri de elektronik iletiler kapsamına girer. Ancak daha çok rahatsız eden kısmı cep telefonu mesajları ve ne yazık ki bu yasa dikkate alınmıyor. Bir takım kurnazlar kanunu hiçe sayarak ticari kampanyalarını duyuran mesajlar göndermeye devam ediyorlar. Bir tüketici kendisine gönderilen SMS leri şikayet için 175 numaralı tüketici hattını aradığında kendisine Ticaret İl Müdürlüğüne ıslak imzalı dilekçe vermelisiniz denmiş. Yani il dışında oturanlar şikayet etmesin, onlara böyle bir hak vermiyoruz anlamına gelir bu durum.

Bu aksaklığın bir an önce giderilmesini istiyoruz. Şikayetlerinizi BİMER üzerinden ve Ticaret İl Müdürlükleri iletişim e-postaları üzerinden yazmanızı rica ediyoruz.

***

13 Mayıs 2015 tarihinde İREMTUR ve 0MERCOSKUN başlıklı reklam içerikli SMS aldım. Şikayet için 175 numaralı tüketici hattını aradım. Islak imzalı dilekçe ile Ticaret İl Müdürlüğüne başvurmam gerektiği söylendi. İkamet ettiğim ilçe il merkezine 150 km uzaklıkta. Şikayetimi size yazıyorum. Tüketicilerin şikayetlerini yapmaları bu kadar zor iken bu yasa çok delinir. Şikayet yönteminin kolaylaştırılması gerekir. Online olarak bir devlet sitesine şikayet iletilebilmeli.


İREMTUR başlıklı mesajın gönderiliş tarih ve saati: 13.05.2015 - 15:43
0MERCOSKUN başlıklı mesajın gönderiliş tarih ve saati: 13.05.2015 - 15:15

Not: 0MERCOSKUN başlığı O harfi yerine 0 (sıfır) rakamı ile başlamaktadır.

Kadir Y.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder