27 Kasım 2014 Perşembe

Bakanlık tespit edilen zehirli ayakkabıları açıkladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Erenköy Gümrük Müdürlüğüne bağlı bir antrepodan, imha edilmek üzere sevk edilen ayakkabıların eskileriyle değiştirilmesi olayıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 2 müfettiş görevlendirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kanserojen madde ihtiva eden ayakkabıların fotoğraflarını kamuoyu ile paylaştı.


Ayakkabıların Takibi Sürüyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, antrepodan imha edilmek üzere sevk edilen kanserojen madde ihtiva eden ayakkabıların piyasaya sürüldüğü iddialarına ilişkin, "24 farklı tipinden 12 tanesinin izlerine ulaştık ama ne kadarı satıldı, ne kadarı stoklandı şu anda bilmiyoruz. Kesin olarak 'bu ayakkabılardır' diyebilmemiz için tahlile gönderdik. Birkaç gün içerisinde bu tahlil sonuçları çıkmış olacak" dedi.

Canikli, ATO Congresium'da "4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası"nın kapanış konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun, "Zehirli ayakkabıların imhası sırasında görev boşluğu mu oluştu?" sorusunu cevaplayan Canikli, yoğun takibin devam ettiğini söyledi.

Ayakkabılardan satın almış ya da bir şekilde bilgi sahibi olmuş tüketicilerin, bu durumu bakanlığa iletmelerini sağlamak amacıyla fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştıklarını belirten Canikli, şöyle konuştu:
"Ayakkabıların takibini sürdürüyoruz, bir kısmının izlerine ulaştığımızı tahmin ediyoruz. Numuneler alındı, İstanbul'da ve İstanbul dışında bazı illerde 24 farklı ayakkabı tipi var, 12 tanesinin izlerine ulaştık ama ne kadarı satıldı, ne kadar stoklarda onu şu anda bilmiyoruz. Tahlile gönderdik, 'Kesin olarak bu ayakkabılardır' diyebilmemiz için sonuçları bekliyoruz. Ondan sonra net olarak bu ayakkabıların, imha edilmesi gerekirken kaçak bir şekilde piyasa sokulduğuna karar verebiliriz. Birkaç gün içinde tahlil sonuçları çıkmış olacak, kamuoyuyla paylaşacağız. En hafif ifadeyle 'bir ihmal söz konusu.' Bu ayakkabılar imha edilene kadar geçici depolarda muhafaza edilmektedir. Depoların sorumlusu olan ve yetkilendirilmiş gümrük müşaviri olan insanlar var. Burada onların sorumluluğu çok net bir şekilde ortadadır. Çünkü, onlar depoya eşya sevkinden ve çıkarılmasından sorumludur. Bununla ilgili 2 gün önce 2 müfettiş arkadaşımızı özellikle bu yönüyle soruşturmak üzere görevlendirdik."

"Radikal kararlar alıyoruz"
Canikli, daha önce kamuoyuna yansıyan kırmızı et kaçakçılığında da benzer bir durum söz konusu olduğunu hatırlattı.

Kırmızı et olayından sonra bu konuyu masaya yatırdıklarını anlatan Canikli, şunları kaydetti:
"Bu olaydan sonra antrepo depolarını bütün boyutlarıyla değerlendirdik. Radikal kararlar alıyoruz. Bakanlığımız birkaç gün içinde aldığı kararı uygulamaya koyması söz konusu olacak. Özü şu, depolara giren ve çıkan eşyaların sorumlusu olan kişilerin, sorumluluğunu netleştiriliyor, kamunun denetim yetkisi biraz daha öne çıkartılıyor. Ayrıca en iyi imkanlar yani özellikle gelişmiş kamera sistemleriyle merkezden izlenecek şekilde düzenlemeler gelecek. Düzenlemelerin sorunu büyük oranda ortadan kaldıracağını tahmin ediyoruz."

Kaçakçılık amaçlı fiillerin tespit edilebildiğine dikkati çeken Canikli, bunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili alınacak kararların bu tür olayların en alt seviyeye indirilmesinde etkili olacağına işaret eden Canikli, "33 bin kaçak ayakkabı ile ilgili sektörün önemli bir bölümünün haberi olması gerekir. Durumun bilinmemesi çok zayıf bir ihtimal. Bu tür bilgiler oluştuğunda anında bakanlığımız haberdar edildiğinde biz bunun üzerine gideriz" diye konuştu.

Canikli, bir gazetecinin, "Zehirli ayakkabılarla ilgili yasal süreç başladı mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Bu ayakkabıların üzerinde markalar var ama bu markalar gerçek sahipleri tarafından mı, yoksa taklit mi edildi onu bilmiyoruz. Ortada ayakkabılar, firmalar, şahıslar var, o konuda sıkıntı yok ama böyle bir soruşturma biraz zaman alacak. 'Zaman' derken çok uzun zaman değil, çok hızlı hareket ediyoruz esasında. Zamanla yarıştığımızı biliyoruz. Bu bilgi yanılmıyorsam kamuoyuna 3 gün önce sızdı. Bilgi biraz önceden tam soruşturma aşamasındayken, onların peşindeyken kamuoyuna sızdı. İhtimaldir ki bilgiler sızınca bu işi yapanlar tedbir alma yoluna gidebilir ama biz yine de enselerindeyiz. Tespit ettiğimiz ayakkabıların onlara ait olduğunu tahmin ediyoruz, kesin sonuçları birkaç gün içinde açıklayacağız. Yasal süreç devam ediyor, böyle bir olayı tespit ettiğimizde akla gelebilecek her türlü ihtimali değerlendiriyoruz ve tertemiz hale getiriyoruz. Olabilecek bütün bağlantı ihtimallerini dikkate alarak çok kapsamlı, tamamen çökertme amaçlı bir araştırma yapıyoruz."


Basın Açıklaması

Erenköy Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı bir antrepodan imha edilmek üzere sevk edildiği halde eski ayakkabılarla değiştirildiği belirlenen ayakkabılarla ilgili olarak ithalat denetimini yapan kuruluş ile temasa geçilmiş; gerekli testlerden geçemeyen ve iç piyasaya sürülmemesi gereken ayakkabıların marka ve modelleri ile görselleri tespit edilmiştir.

Söz konusu ayakkabılara ilişkin görseller tüketicilerimizi bilgilendirmek amacı ile kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Söz konusu ürünlerden satın alan veya herhangi bir satıcıda satışa sunulduğunu gören tüketicilerimiz Bakanlığımız www.tuketici.gov.tr adresindeki “Tüketici Şikayetleri” linkinden veya ALO 175 tüketici şikayet hattından Bakanlığımıza şikayette bulunabilirler.

Bakanlığımızın konuya ilişkin denetimleri yoğun olarak devam etmekte olup, denetimler hızla sonuçlandırılacak ve sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder