20 Eylül 2014 Cumartesi

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus özellikleri ve fiyatları


Aylar süren maraton sona erdi ve Apple, uzun zamandır merakla beklenen iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın tanıtımını gerçekleştirdi. Daha önce paylaştığımız gibi iki farklı ekran boyutuyla birlikte gelen iPhone 6, selefine kıyasla daha ince bir gövde, daha iyi bir kamera ve daha hızlı bir işlemciye sahip. Ancak bu yıl dikkat çeken sadece iPhone’un teknik özellikleri değildi. Zira Apple, HealthKit ve Apple Pay gibi yaşamsal uygulamalarla iPhone’u hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline getirmeye kararlı olduğunu gösterdi.

Tasarım

Hatları ilk iPhone modellerinde olduğu gibi yuvarlatılmış olan iPhone 6, daha rahat bir tutuşa sahip. Apple, cihazın arka kısmında kısmen cam kullanmak yerine bu defa tamamen alüminyum malzeme tercihinde bulunmuş. Ancak yüzeydeki çizgiler korunarak yine üçe bölünmüş bir görüntü elde edilmiş. Parmak okuyuculu ana ekran tuşu ve kamerayı koruyan cihazların bu iki parçasındaki camın üzerinde iPhone 5s’te olduğu gibi safir malzemesi yer alıyor. Safir sayesinde yüzeyler çizilmelere ve darbelere karşı oldukça dayanıklı hale geliyor.

Yazının başında iPhone 6′ların daha ince bir gövdeye sahip olduğundan bahsetmiştik. 7,6 mm kalınlığındaki iPhone 5s’ten daha ince olan 4,7 inçlik iPhone 6 6,9 mm, 5,5 inçlik iPhone 6 ise 7,1 mm kalınlığında. Kısa bir süre önce tanıtılan Galaxy Note 4′ün 8,5 mm, ve Android platformunun en iyi telefonlarından biri olan Galaxy S5′in 8,1 mm kalınlığında olduğu düşünülürse bu değerler oldukça dikkat çekici. Öte yandan yeni iPhone’lar bir önceki modelden daha ağır. iPhone 5s yalnızca 112 gram ağırlığındayken, iPhone 6 129 gram, iPhone 6 Plus ise 172 gram ağırlığında.

Ekran

Yanları cam kaplama olan iPhone 6, yeni Retina HD ekranıyla dikkat çekiyor. Daha parlak renkler sunan iPhone 6 326 ppi 1334 x 750, iPhone 6 Plus 401 ppi 1920 x 1080 çözünürlüğe sahip. Görüntüleme açısı daha geniş olan ekranda iyon güçlendirilmiş cam kullanılmış.

Eski modellere nazaran ana ekran artık yatay olarak da görüntüleniyor. Üstelik iPhone 6 Plus’ta yatay pozisyonda iki sütün görüntü elde edilebiliyor. Ana ekran düğmesine iki kez basıldığında ekran aşağı kayıyor ve böylece üstteki tuşlara erişim sağlanıyor. Uygulamaların büyük ekrana uyum sağlaması için ölçekleme teknolojisi geliştirilmiş.

İşlemci

iPhone 6, 64 bit işlemcili A8 çip kullanıyor. A8 çip, gelişmiş 20 nanometre işlem gücünden yararlanıyor. A7 çipten yüzde 13 daha küçük olan çipte iki milyar transistör bulunuyor. Yeni işlemci bir önceki modelde kullanılan A7 çipten yüzde 13 daha küçük. Yüksek performans sunan A8 çipin CPU ve grafik performansı da dikkate değer. iPhone 6′nın merkez işlemcisi 50 kat daha hızlı, görsel işlemcisi de 84 kat daha hızlı.

iPhone 6′da 14 saat 3G konuşma süresi vadediliyor. 20 LTE bandına sahip iPhone 6′da 802.11ac Wi-Fi ve Wi-Fi üzeri arama teknolojisi sağlanacak. Voice over LTE teknolojisi de konuşma kalitesini yükseltecek.

Öte yandan fitness uygulamaları için M8 hareket işlemcisi bulunuyor. Söz konusu işlemci, aktiviteleri detaylı bir şekilde ayırt edebiliyor. Örneğin yürümek ve bisiklet sürmek farklı algılanıyor.

Kamera
İş kameraya gelince kendi seviyesindeki tüm cihazlara her yıl fark atmayı başaran iPhone, yeni modellerinde de bu iddiasını ortaya koydu. iPhone 6 ve iPhone 6 Plus, 8 megapiksel çözünürlüklü geliştirilmiş iSight kamerayı bünyesinde barındırıyor. Çözünürlük  ve diyafram açısından iPhone 5s ile aynı olan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ta F/2.2 diyafram değeri kullanılıyor. F/2.2 diyafram ve gürültü engelleme özelliği sayesinde her iki telefon da düşük ışık koşullarında daha iyi kareler yakalamanıza olanak sağlıyor. iOS 8’de gelen manuel kamera seçeneklerini de hesaba katarsak, iPhone 6’nın yarışı yine önde götürmesini bekleyebiliriz.

Yeni iPhone’lar iki kat daha hızlı oto fokus ve odaklı pikselleme (Focus Pixels) teknolojisiyle donatılmış. Focus Pixels teknolojisi, geliştirilmiş yüz algılama, kesintisiz otomatik netleme, gelişmiş gürültü azaltma gibi özellikler sunuyor. Yeni kamerayla birlikte panorama görüntüleri 43 megapiksele kadar çıkabiliyor.

iPhone 6′nın video çekme kabiliyetleri de göz alıcı. Saniyede 60 kare 1080p HD ve etkileyici ağır çekim videoların yanı sıra hızlandırılmış video çekim yapmanızı sağlıyor. Kesintisiz otomatik netleme, siz video çekerken sürekli odaklama yapıyor. Sinematik video sabitleme özelliğiyle de fotoğraf ve videolarınız siz sabit değilken bile sabit kalıyor.

Apple Pay

Apple, kredi kartı ile ödeme sistemine yepyeni bir boyut getiriyor. Geliştirilen yeni mobil ödeme teknolojisi, kredi kartlarını yok edecek cinsten. Apple Pay isimli uygulama, NFC teknolojisini kullanıyor. Kredi kartınızı tanımladığınız iPhon’unuzu NFC sensöre tutarken, parmağınızı da ekran tuşu üzerinde tutuyorsunuz. Ve ödemeniz tamam! iTunes’da kayıtlı kartınızı da bu sistemle kullanabiliyorsunuz.

Tüm kartlarınız sistemde kayıtlı dururken Apple hiçbir bilgiyi görmüyor ve depolamıyor. Ödeme işlemleri şifreli kanal üzerinden yapılıyor. Telefonunuz kaybolduğunda ise Find My iPhone üzerinden tüm ödemeleri durdurabiliyorsunuz. Kartlar telefonda kayıtlı olmadığı için hiçbir kartı iptal etmeye gerek kalmıyor.

12 Eylül’de ön siparişe sunulacak olan iPhone 6, 19 Eylül’de belirli ülkelerde piyasaya sürülecek. ABD’de, 5,5 inçlik iPhone 6 Plus’ın 16 GB’lık versiyonu 299 dolar, 64 GB’lık versiyonu 399, 128 GB’lık versiyonu ise 499 dolardan iki yıl kontratla satışta sunulacak.  4,7 inçlik iPhone 6 ise 16 GB için 199 dolar,  64 GB için 299 dolar, 128 GB için 399 dolar etiket belirlenmiş durumda.

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın Türkiye fiyatları belli oldu

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın tanıtılmasının ardından en çok merak edilen soru cevap buldu. Apple Türkiye, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ı Apple Online Store Türkiye üzerinden 26 Eylül’de satışa sunacağını açıkladı. Sitede aynı zamanda iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın fiyatları da yer alıyor. Haberin devamında fiyatları görebilirsiniz.

iPhone 6

16 GB
2.349 TL

64 GB
2.649 TL

128 GB
2.949 TL

iPhone 6 plus

16 GB
2.649 TL

64 GB
2.949 TL

128 GB
3.249 TL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder