17 Ağustos 2014 Pazar

Tüketici artık sözleşmelerini cezasız feshedebilecek


Tüketiciler artık elektrik, internet ve telefon gibi abonelik sözleşmelerini cezasız feshetme hakkına sahip olacak.

Abonelik Sözleşmeleri Yönetmelik Taslağı’na göre tüketiciler artık elektrik, internet ve telefon gibi abonelik sözleşmelerini cezasız feshetme hakkına sahip olacak. Ayrıca tüketiciden açma-kapama ve kesme-bağlama ücreti gibi bedeller alınamayacak.

Tüketiciler elektrik, su, doğalgaz, internet ve telefon gibi abonelik sözleşmelerini koşulsuz ve cezasız feshetme hakkına sahip olacak. Aboneliklerin bildirim tarihinde sonlandırılmaması halinde aradan geçen sürede verilen hizmet için tüketiciden bedel talep edilemeyecek. Tüketiciden açma-kapama ve kesme-bağlama ücreti gibi bedeller alınamayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Abonelik Sözleşmeleri Yönetmelik taslağına göre tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip olacak. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması halinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilecek. Ancak, tüketicinin hizmetten yararlanmasına engel olabilecek geçerli bir sebebin varlığı halinde tüketiciye her durumda sözleşmeyi feshetme hakkı tanınacak. Abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren bir yöntem belirlenemeyecek.



BEDEL TALEP EDİLEMEYECEK

Satıcılar fesih bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç 24 saat içinde tüketiciye bildirmekle yükümlü olacak. Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin aboneliğe son verme isteğini, bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde yerine getirmek zorunda olacak. Süreli yayınlarda aboneliğe son verme isteğinin yerine getirilme süresi, günlük süreli yayınlarda 15 gün, haftalık yayınlarda bir ay, aylık yayınlarda ise üç ay olacak. Aboneliğin belirlenen süreler içinde sona erdirilmediği durumlarda, bu sürelerin bitiminden itibaren mal veya hizmetten yararlanılmış olsa dahi, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemeyecek.

Depozitoya koşulsuz İade

Satıcı veya sağlayıcı, varsa tüketiciden güvence, depozito veya teminat adı altında alınan ücretlerin güncel tutarlarını kesinti yapmaksızın iade etmekle yükümlü olacak. Tüketicinin süresinden önce taahhütlü aboneliğini sonlandırması halinde, satıcılar yalnızca taahhüt kapsamında yapılan indirimleri, taahhüt kapsamında ilave bir mal veya hizmet verilmesi durumunda ise söz konusu malın bedelinin ödenmeyen kısmına ilişkin taksit tutarlarını tüketiciden talep edebilecek. Belirli süreli abonelik sözleşmelerine, sözleşmenin belirlenen süre kadar uzayacağına ilişkin hükümler konulamayacak.

Kaynak:  ekoayrinti.com

1 yorum:

  1. Doğuş akademi yayıncılık ltd şti ne ait 0530 498 56 56 bu numara ve şirket: İnternette farklı isimlerde siteler açıp satış yapıyorlar Önce ürün bedelini havale ile alıp sana kargo ile çok ucuz sahte hurdalık ürün yolluyorlar. Kargo karışmışmı acaba? Düşünerek Sonra arıyorsun şirket sahibini ( caner demirbaş ) isimli beyefendiyi 0530 498 56 56 depoda karışıklık olmuş ürünü tekrar gönderin sizin ürününüzü gönderelim denilerek ürünü iade gönderiyorsun elinde delil kalmıyor. Parada gitti elinde ki delilde gitti. Havale dekontunda açıklama kısmına ürün ismini yazmadığın zaman savcılık ve mahkeme seni haksız bulabiliyor. Özellikle açıklama kısmına sipariş verdiğiniz ürünü yazdırmıyorlar. Dolandırıcılık ve vatandaşın parasını gasp eden bir şirket. Mahkemem devam ediyor. Benden gasp ettiğiniz 10,188 TL mi iade ederseniz şikayetimden vazgeçebilirim? Mesajım Caner demirbaş adlı insan a.Not:Fotoğraf makinesi için 10,188 tl şirket hesabına eft yaptım 2 adet 1 kiloluk siyah plastik kutu yollamışlar.

    YanıtlaSil