18 Eylül 2013 Çarşamba

Yanıltıp satana 200 bin TL ceza

Bitkisel ürünleri her derde deva ilaç gibi pazarlayanlara ağır para cezaları ve hürriyeti bağlayıcı cezalar verilmesi gündemde. Hem yanıltıcı reklam yapan firmalar hem de reklamları yayınlayan mecralar ceza alacak.

RTÜK'ün ev sahipliğinde bir araya gelen 7 kurumun yöneticileri, gıda takviyelerini her derde deva mucize ilaçlar gibi televizyonlarda pazarlayarak halkı yanıltan umut tacirlerini engellemek için alınacak tedbirleri masaya yatırdı. Bu kapsamda, tüketicileri yanıltarak ürünlerini satana 200 bin liraya kadar para cezası verilmesi gündemde. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu'nun başkanlığındaki toplantıda konuyla ilgili halkı yanıltanları cezalandıracak mevzuat değişikliklerinin gündemde olduğu belirtildi.



İKİ BİNE YAKIN CEZA VERİLDİ

RTÜK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu toplantıyı açarken yaptığı konuşmada, RTÜK'ün son 2,5 yıl içerisinde radyo ve televizyonlar hakkında, gıda takviyelerini ilaç gibi tanıttıkları, gizli reklam yaptıkları veya tüketiciyi yanılttıkları gerekçesiyle iki bine yakın müeyyide (yaptırım) kararı verdiğini belirterek yapılacak görüşmeler ve sağlanacak mutabakat çerçevesinde; uygulamadaki eksikliklerin belirleneceğini, kurumların daha fazla yetki kullanmalarının söz konusu olabileceğini, kurumlar arası işbirliğinin artırılacağını, sürekli bir işbirliği ve ortak çalışma grubu kurulabileceğini ve mevzuat değişikliğinin gündeme gelebileceğini bildirdi.

YASALAR YOLUYLA MÜCADELE EDİLMELİ

Bu süreçte bu tür ürünlerin reklamını yasaklanmasının bile gündeme gelebileceğini söyleyen RTÜK üyesi Nurullah Öztürk ise, halkı yanıltarak 'umut tacirliği' yapan ve bu işi kazanç kapısı haline getiren kuruluşlarla, kurumlar arası hızlı bilgi akışı ve sürekli işbirliğiyle, gerekirse yasa değişikliği yapılarak mücadele edilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varıldığını söyledi. Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç üreten veya satan kimseye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adlî para cezası verilmesini öngören Türk Ceza Kanununun 187. maddesinin, ilaçların yanı sıra gıda takviyelerini de kapsayacak şekilde genişletilebileceğine de çözüm önerileri arasında yer verildi. Gıda takviyesi satışı yapan bir şirket yöneticisinin bu işten yılda 100 milyon dolar haksız kazanç elde ettiği bildirildi.

Kaynak: Yeni Şafak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder