15 Temmuz 2013 Pazartesi

Mahkeme "gizli ayıpta süre sınırı olmaz" dedi

Tüketici mahkemesinden eşya veya araç mağdurlarına iyi bir haber geldi. Mahkeme şikayet konusu olan bir araçta “gizli ayıp” çıkınca dava açmak için süre sınırlaması bulunmadığına hükmetti. Aracı kusurlu bulan mahkeme değiştirilmesine karar verdi.

İşadamı Doğan Kasadolu, 2006 yılında bir cip satın aldı. Kasadolu, 2006 yılının şubat ayında satıcı şirketten (Çiftçiler Ticaret A.Ş.) aldığı Jeep marka aracı mevsim koşulları nedeniyle klima ihtiyacı duymadan kullandı. Havaların ısınması ile birlikte klimadan yararlanmak istedi. Ancak klima sisteminin teknolojik olarak eşdeğer araçlardaki klima sisteminden geride olduğunu gördü.

Yağışlı bir günde ön camında oluşan buharı klima aracılığıyla gidermek istedi ancak başarılı olamadı. Doğan Kasadolu bunun üzerine Jeep’i aldığı şirket ile Jeep’in imalat ve ithalatçısı olan (Çiftçiler Ticaret Sanayi T.A.Ş, Chrysler Jeep Ticaret A.Ş. ve Mercedes Benz Türk A.Ş.) toplam üç firmaya ihtarname çekti.



DAVA 7 YILDA SONUÇLANDI

İhtarnameye gönderilen cevaplarda klima sisteminin tüm dünyada aynı şekilde dizayn edilip pazarlandığı ve araçta ayıp bulunmadığı bildirildi. Kasadolu bunun üzerine firmalara “ayıplı mal” davası açtı. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan tespit davasında bilirkişi raporu hazırlandı.

Raporda, aracın klima sistemindeki iç havalandırma özelliklerinin sağlığa ve sürüş güvenliğine aykırı bir durum teşkil ettiği, aracın “gizli ayıplı” olduğu belirlendi. Yaklaşık 7 yıldır süren dava sonucunda ayıplı aracın yenisiyle değiştirilmesi kararı çıktı.Mahkeme gerekçeli kararında, gizli ayıplı araç ve eşyaların ihbar edilmesi için herhangi bir süre sınırı bulunmadığını belirtti

DERHAL İHBAR EDİLMELİ

Mahkemenin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: “Gizli ayıplı araç veya eşyaların ihbar edilmesi için 4077 Sayılı yasada herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Borçlar yasasının 198/3 maddesi kapsamında gizli ayıpların ortaya çıkmasından itibaren derhal ihbar edilmesi gerekir. Yasa ihbar için herhangi bir şekil şartı aramamaktadır.”

Kaynak: Bugün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder