17 Temmuz 2013 Çarşamba

Cep telefonunu idrarla şarj ettiler

İngiliz bilim adamları akıllı cep telefonunu insan idrarı ile şarj etmeyi başardı. İletişimin sürekli olması ve bunun için elektrik zorunluluğunun ortadan kalkması gerektiğini düşünen bu ekip, klorüd, sodyum ve potasyum bileşenlerine tepki veren mikrobik hücre kümesi yoluyla idrar aktarımı sağlayan bir sistem kurarak Samsung marka giriş seviyesi bir telefonu şarj etmeyi başardılar. Şarj edilen cihazla yapılan denemede kısa bir telefon görüşmesi, SMS gönderimi ve internette gezinti yapıldı.



İngiliz Kraliyet Kimya Enstitüsü’ne sunulan çalışmanın raporunda, canlı mikro-organizmaların kimyasal dönüşüm yoluyla organik cismi doğrudan elektriğe dönüştüren mikrobik yakıt hücrelerini enerjiye çevirmeyi başardıkları belirtiliyor.

Araştırmada görev alan Batı İngiltere Üniversitesi’nden Dr. Ioannis Ieropoulos, buluşlarının banyoda uygulanabilecek bir halinin de fikir aşamasında olduğunu belirtti.  Ieropoulos, banyoda kullanılan elektrikli duş, lamba, saç kurutması ve traş makinesi gibi aletleri şarj etmek için ‘akıllı tuvalet’ler tasarlanabileceğini söyledi.

Ieropoulos Daily Mirror’a verdiği demeçte “Tedarik etme açısından hiç tükenmeyecek bir ürün varsa o da insan idrarıdır.” dedi.

Kaynak: Akşam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder