7 Mart 2013 Perşembe

Karasal sayısal televizyon yayını standartları belirlendi


Kasım ayı itibarıyla başlayacak olan karasal sayısal televizyon yayınlarının standartları belli oldu. Kasım ayında başlayarak 2015 yılına kadar Türkiye geneline yaygınlaştırılacak olan karasal sayısal televizyon (TV) yayınları alabilecek televizyon ve set üstü cihazların özellikleri belirlenerek ülke standardı oluşturuldu. Buna göre vatandaş, karasal sayısal TV yayınlarına sorunsuz erişebilmek için TS 13538/Şubat 2013, ''İkinci Nesil Sayısal Karasal Televizyon Yayın Sistemi (DVB-T2) İçin Televizyon Alıcıları-Genel Kurallar" standardını taşıyan televizyon yada set üstü cihazlarını satın alması yeterli olacak. 2015 yılının Mart ayı ile birlikte geçiş tamamlanarak analog yayınlar sonlandırılacak ve dijital karasal yayıncılık başlayacak. Böylelikle uydu antenlerin dönemi kapanmış olacak.



Çalışma ile karasal sayısal TV yayınlarına geçiş sürecinde, DVB-T2 yayın formatında, MPEG-4 sıkıştırma tekniğiyle yayınları alabilecek televizyon ve set üstü cihazların özellikleri RTÜK tarafından belirlendi. Belirlenen özellikler ise 'Türkiye Sayısal Karasal Televizyon Alıcıları (DVB-T2) Gereksinimleri' dokümanı adı altında web sitesinde yayınlanarak tüketiciye sunuldu.

Belirlenen alıcı özelliklerinin Türkiye'nin TV alıcı standardı haline getirilmesi amacıyla Türk Standartları Enstitüsü'ne (TSE) gerekli başvuru yapıldı. Buna göre karasal sayısal yayın TV alıcısı veya set üstü cihaz imal eden veya ithal eden sektör kuruluşları, yayımlanan standardı TSE'den temin edebilecekler.

2015 yılının Mart ayı ile birlikte geçiş tamamlanarak analog yayınlar sonlandırılacak. Buna göre analog yayın yapanların ve karasal televizyon yayınlarını izleyenlerin bu tarihe kadar karasal sayısal yayınları almaya elverişli televizyon ya da set üstü cihaz temin etmeleri gerekecek. İşte bu nedenle tüketicinin mağdur durumda kalmaması için özelliklere standart getirildi.

Karasal yayıncılığa geçişte tüketicinin maliyetini azaltmaya yönelik çalışmalar da yürütülüyor. Bu kapsamda vatandaşın var olan televizyonlarıyla karasal yayınları alabilmelerine imkan veren set üstü cihazların temini için projeler geliştiriliyor. Söz konusu projeler için karasal yayıncılığa geçiş yapmış olan ülkelerde uygulanan yöntemler incelemeye alındı. Buna göre cihazlar ya devlet eliyle vatandaşa sunulacak ya da vatandaşa promosyon olarak dağıtılması gündeme gelecek.

Karasal yayına geçişin tüketiciye birçok olumlu yansıması olacak. Bunlardan biri yayın kalitesinin artması. Buna göre yayınlar yayın kuruluşlarının tercihlerine ve alt yapı olanaklarına göre yüksek çözünürlüklü (HD) veya standart çözünürlüklü (SD) izlenebilecek. Uydu yayınlarında sıkça yaşanan kapasite darlığı ve frekans karmaşası gibi nedenlerle izlenemeyen kanallar da izlenebilir hale gelecek. Ayrıca hareketli alış karasal sayısal yayıncılıkta mümkün hale gelecek, cep telefonları ve yeni nesil cihazlarla televizyon yayınlarının alınması mümkün olacak.


Geçişle birlikte görme ve işitme engellilerin televizyon yayınlarına erişimi de kolaylaşacak. TSE Standardını taşıyan televizyon alıcıları, birden çok ses akışını alabilecek. Böylece görme engelliler yayınlarda yer alan özel ses akışından yararlanabilecek. Aynı şekilde, DVB Alt Yazı ve Teletext Alt Yazı zorunluluğu ile alıcılarda, 'normal' veya 'işitme engelliler' alt yazı tercihleri bulunacak.

Standart gereği TV alıcıları ebeveyn denetim mekanizmalarını da destekleyecekler. Bu çerçevede izleyiciler, kanalların yayın akışlarında programların hangi koruyucu sembolle kodlandığına bakıp, çocuklara uygun olmayan kanal veya programları şifreleyebilecek.

Alıcılarda izleyici için birden fazla dilde ses yayını bulunacak. Buna göre izleyiciler bu dillerden birini tercih edebilecekler. Sayısal TV alıcılarıyla izleyici kanalların haftalık programlarını görerek istedikleri programın hafızaya kaydedilmesini sağlayabilecek.

Sayısal TV alıcıları HBB TV gereksinimlerine de uyumlu olacak. Böylece izleyiciler internete bağlanabilecek ve istek üzerine video (VoD), interaktif reklam, kişiselleştirme, oylama, oyun ve sosyal ağlar gibi etkileşimli uygulamalara bu şekilde erişim sağlanabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder