20 Mart 2013 Çarşamba

Akıllı POS cihazları geliyor

Temmuz ayı ile birlikte yazarkasalar tarihe karışacak. Yeni uygulama kapsamında akıllı POS cihazları kullanılmasına başlanacak. Maliye Bakanlığı, 1 Temmuz itibari ile birlikte yeni bir uygulamaya hayat veriyor. Yeni uygulama ile birlikte yazarkasaların yerini akıllı POS cihazları alacak. Fiş de kesecek olan POS cihazları sayesinde alışveriş bilgileri anında maliyeye gidecek. Böylelikle KDV birdirmeyen işletme anında tespit edilerek kayıp, kaçağın önüne geçilecek.



Geçen yıl 2013 yılından itibaren, yeni alınacak POS cihazlarında 'fiş kesme' özelliğinin eklenmesi zorunluluğu getirilmişti. Ancak esnafın zorluk yaşamaması amacıyla uygulamanın başlangıç tarihi 1 Ocak'tan 1 Temmuz tarihine ertelendi. Bu tarihten itibaren başlanacak olan dönüşüm, 2016 yılına kadar kademeli olarak akıllı cihazlarla değiştirilecek.


Aynı zamanda fiş kesme özelliğine sahip olacak olan cihazların kullanıma başlaması ile birlikte işletmeler ayrıca alışveriş fişi kesmek zorunda kalmayacak. Yeni nesil cihazlar kayıt dışı ekonomi ile mücadelede büyük rol oynayacak.

Söz konusu sistemler aracılığıyla alışveriş bilgileri anında bakanlıktan görülebilecek. Böylece alışveriş karşılığında elde edilen KDV'ler anında tespit edilecek. Sistem mükelleflerinde harcamalarını kontrol altına alacak. Buna göre beyan ettiği gelirden fazla harcama yapan mükellefler sistem sayesinde tespit edilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder