15 Şubat 2013 Cuma

AB'de "at eti" skandalı alarmı



İngiltere'de ortaya çıkan Avrupa'da 16 ülkeyi etkileyen at eti skandalında yeni gelişmeler yaşanıyor. Avrupa Birliği gıda denetimlerini artırmaya hazırlanıyor. Romanya ise suçlamaları reddediyor.

Denetimler artırılıyor

Skandal, Avrupa Birliği'ni alarma geçirdi; üyelerin tarım bakanları Brüksel'de olağanüstü toplandı. Öncelik skandalın boyutlarının belirlenmesi için denetimlerin yoğunlaştırılmasına verildi.

Bu kapsamda, sığır eti olarak etiketlenen ürünlerden örnekler alınarak DNA testlerine tabi tutulacak ve gerçekte içinde ne eti olduğu belirlenecek.

Bundan sonrası için alınacak önlemler arasında ise et ürünlerinin etiketlerinde daha fazla bilgiye yer verilmesi bulunuyor. Ancak bu noktada gıda üreticilerinin itirazları var. Şirketler, bunun ek maliyet demek olduğunu öne sürüyor.

Skandal, İngiltere ve İrlanda'da bazı süpermarketlerde, at ve domuz eti karıştırılan etlerin, "dana eti" etiketiyle satıldığının tespiti ile ortaya çıktı.

Fransa ile İsveç'e de yayılan skandalın ardından başlatılan soruşturmada, etlerin İrlanda, Polonya, Romanya gibi ülkelerdeki bazı mezbaha ve firmalardan sağlandığına yönelik bulgulara ulaşıldı.



Hedef ülke suçlamaları reddediyor

Ancak skandalın baş sorumlusu gösterilen Romanya, suçlamaları reddediyor.

Romanya, at eti ihracatını doğruluyor, ancak bunun etiketlerde yer aldığını, yani at etini sığır eti olarak satmadığını savunuyor.

Ülkelerinin adının karıştığı etiket sahteciliği konusunda, Romenlerin de kafası karışık.

Bir Romen, "Ülkem hakkındaki söylentiler elbette beni rahatsız ediyor. Sorunun bizden kaynaklı olmadığına inanmak istiyorum. Ama Romanya'da neler olmuyor ki? Böyle bir sahtekarlık da yapılmış olabilir" diyor.

Sorumlulardan sayılan bir başka ülke Fransa'da ise bir suçlama trafiği yaşanıyor. Firmalar olaya ilişkin birbirlerini suçluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder