6 Aralık 2012 Perşembe

TBMM kredi kartları ilgili komisyon kurdu


Türkiye Büyük Millet Meclisi, kredi kartı aidatı, bankaların aldığı hesap işletim ücretleri, kredi yapılandırma, komisyon ve faizlerle ilgili şikayetlerin binleri aşması üzerine harekete geçti. Bankaların müşterilerinden çeşitli adlarla yaptığı bu kesintiler için Meclis’te komisyon kuruldu.

Meclis'e Dilekçe Yağmuru
Tüketiciler, kredi kartı kulanım aidatları, işletim ücretleri, kredi dosya masrafları ve çeşitli adlar altında kart kullanıcısının haberi dahi olmadan alınan komisyonlar konusunda şikayetçi...
Tüketici mahkemelerinde çare arayan kart kullanıcılarının bir başka durağı ise Türkiye Büyük Millet Meclisi oldu. Vatandaşlar Meclis'i adeta şikayet dilekçesi yağmuruna tutmuş durumda.

Komisyon Kuruldu
Meclis de bankaların faiz dışı gelirlerini inceleme kararı aldı.  Bu çerçevede Dilekçe Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon kuruldu. Komisyon, ilk toplantısını yaptı.
Bankacılık Alt Komisyonu Başkanı Halil Ürün, "Bankaların aldığı haksız ücretler hepimizin günlük hayatta karşılaştığı sıradan olaylar haline geldi. Meclis'e verilen bu dilekçelerde de vatandaşların şikâyet ettikleri konular başlıklar halinde özetlemek gerekirse, kart aidatı en çok şikâyet edilen konu, hesap işletim ücreti, kredi dosya masrafları şeklinde devam ediyor” dedi.



Türkiye'de Neredeyse 1 Kişiye 2 Kart Düşüyor
Komisyonun merceğe aldığı konu oldukça önemli... Zira Türkiye’de neredeyse bir kişiye iki banka kartı düşüyor. Dünya sıralamasında ABD 1.1 milyar kredi kartı ile ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi Çin, Brezilya ve Güney Kore takip ediyor.  Türkiye ise Lüksemburg, İspanya, İngiltere, Finlandiya ve Portekiz dışındaki AB ülkelerinin önünde yer alıyor.

"Artık Tüketiciler İçin Soyguna Dönüştü"
Kart sayısı ve kart aidatlarıyla ilgili bilgi veren Tüketici ve İklimi Koruma Derneği Başkanı Ali Çetin, "Bugün itibariyle kredi kartları 53 milyon 728 bine banka kartları da 90 milyon 418 bine çıkmış. Bunlardan ortalama 50 lira ücret aldıkları düşünürsek ki çoğu daha fazla sadece ve sadece yıllık aldıkları kart aidatı bile oldukça yüksek. Bu artık tüketiciler için soyguna dönüştü” dedi.

Giderlerinin Bile Üstünde
Bankaların aldıkları ücret ve komisyonlar ise 11 milyar civarında. Bu rakam bankaların giderlerinin çok üstünde…
Tüketici ve İklimi Koruma Derneği Başkanı Ali Çetin, bu konuda, "Personel giderleri 9 milyar 993 milyon. Buna kullandıkları bilgisayarları, binaları maddi demirbaşlarını katarsak toplam bu tür giderleri 11 milyar 476 milyon. Yani bankalar tüketicilerin sırtından bütün işletme giderlerini personel dahil aldıkları gibi ceplerine de kar kalıyor" diye konuştu.

"Alınan Ücretler Hukuka Aykırı"
Alınan ücretlerin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Ali Çetin, "Yargıtay'ın verdiği ve yerleşik olmuş kararlar açısından baktığımızda gerçekten hukuka uyarlı değil. Bunlar tümüyle hukuksuzdur” şeklinde konuştu.

Komisyon Ne Yapacak?
Meclis’te kurulan alt komisyon konunun tarafları ile görüşüp gelen şikâyetleri inceleyecek.
2 ay boyunca çalışacak olan Komisyon bir rapor hazırlayacak.
Raporda mağduriyetlerin giderilmesi noktasında gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması için önerilerde bulunulacak.

Kaynak: TRT Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder