21 Aralık 2012 Cuma

BES'te yeni dönem başlıyor


100 lira sizden, 25 lira devletten

2003 yılından itibaren, kamu güvenlik sisteminin bir tamamlayıcısı niteliğinde uygulamaya konulan BES'te, katılımcılara sağlanan vergi avantajından katılımcıların sadece yüzde 35'inin faydalanması yeni bir düzenlemeye ihtiyaç doğurdu. Bu kapsamda hayata geçirilecek olan düzenlemede vergi avantajının yerini devlet katkısı alacak.

Yenilenen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 1 Ocak 2013'ten itibaren uygulanmaya başlıyor.

Yaklaşık on yıldır uygulama olan BES, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la birlikte 1 Ocak'tan itibaren yeni bir boyut kazanıyor. Değişiklikle mevcut sistemde var olan katkı payı ödemelerinin kanun tarafından belirlenen oranlarda şahısların ödediği gelir vergisinden düşülmesi sistemi söz konusu tarihle birlikte sona eriyor.


BES kapsamındaki katılımcıların büyük çoğunluğunun avantajdan yararlanamaması nedeniyle, katılımcıların ödemelerine devlet katkısı yapılması kararlaştırıldı. Yeni yılla birlikte uygulanacak olan düzenlemede, emeklilik şirketleri her türlü yanıltıcı bilgiden uzak durarak katılımcının kararını etkileyebilecek her bilgilendirmeyi yapmakla sorumlu olacak.

Emeklilik sözleşmesinin şirket tarafından reddedilmesi halinde verilen ödeme talimatları iptal ettirilecek varsa yapılan tüm ödemelerde 5 iş günü içerisinde katılımcıya geri ödenecek. Katılımcı ise teklif formunun imzalanmasını veya teklifin onaylanmasını takip eden ilk 60 gün içerisinde cayma hakkına sahip olacak.

Önceki sistemde katılımcının emeklilik koşullarını yerine getirmeden sistemden ayrılması durumunda ödediği katkı tutarında ve getiriler üzerinden belli oranlarda stopaj kesintileri yapılıyordu. Yeni düzenlemede bu uygulamada değişti buna göre artık sadece getiri üzerinde stopaj uygulanabilecek. Buna göre 29 Ağustos 2012'den itibaren geçerli olacak şekilde stopaj kesintisi, 10 yıldan az süreyle katkı payı ödeyerek ayrılanlar için getiri üzerinden yüzde 15, 10 yıl süreyle katkı payı ödemiş olmakla birlikte emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanlar için getiri üzerinden yüzde 10, emeklilik hakkı kazananlar ile sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenlerle ayrılanlar için de getiri üzerinden yüzde 5 olacak.


Uygulamanın başladığı tarih olan 29 Ağustos 2012 itibarıyla bir yıl içerisinde katılımcının vergi dairesine başvurması şartıyla son 5 yılda sistemden çıkış yapmış olanlara fazla alınan stopaj tutarları iade edilecek.
Katkı ödemeleri ise, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren katılımcıların hesaplarına aylık olarak yatırılmaya başlanacak.

Hazine Müsteşarlığı'nın geçen ay Resmi Gazete'de yayımlanan ve yine 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girecek ''Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmeliği'ne'' göre de emeklilik şirketleri, sisteme girmek isteyenlere, bu kararlarını etkileyebilecek hususlar hakkında bilgi verecek, dürüstlük ilkeleri çerçevesinde, emeklilik sözleşmesinin müzakeresi ve düzenlenmesi sırasında katılımcıya veya varsa sponsor kuruluşa sistemin işleyişine ilişkin teknik konularda yardımcı olacak, tarafların hak ve yükümlülüklerine ilişkin gerekli her türlü bilgiyi sağlayacak ve yanıltıcı her türlü hal ve davranıştan kaçınacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder