17 Kasım 2012 Cumartesi

Hepatit A aşısı çocukluk dönemi aşı takvimine eklendi


Hepatit A aşısının çocukluk dönemi aşı takvimine eklenmesi nedeniyle bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, konuşmasında, Türkiye'nin bugün aşılamada dünyanın en iyi birkaç ülkesi arasına girdiğini, bunun hem aşı türleri hem kalite hem çocuklara kolay uygulanabilirlik açısından böyle olduğunu söyledi.


Toplantıda bir konuşma da Bakanlık Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yaptı. Ceyhan, Türkiye'de 2005 yılına kadar 7 hastalığa karşı bağışıklama sağlandığını belirterek, "Bundan 6 sene öncesinde, Hepatit A'nın da aşı takvimine konduğunu rüyamızda bile göremezdik. Ancak bugün gelinen noktada aşılama konusunda birçok gelişmiş ülkenin de önün geçtik." ifadesini kullandı.

Basit bir hastalık şeklindeki kanının aksine Hepatit A'nın, Hepatit B'den daha yaygın görüldüğünü ve ölüme bile yol açabildiğini söyleyen Ceyhan, Türkiye'nin bu aşıyı ulusal aşı takvimine ekleyen 8. ülke olduğunu dile getirdi. Ceyhan, ABD, Arjantin, İsrail, Katar, Panama, Suudi Arabistan ve Uruguay'da da bu aşının aşı takviminde bulunduğunu aktardı.


Hepatit A aşısı çocuklara 18. ayda ve 24. ayda olmak üzere iki doz uygulanacak. Aşı uygulaması sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılacak. Yakın zamanda su çiçeği aşısı da aşı takvimine alınacak.

Hepatit A aşısı aşı takvimine eklenene kadar Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen aşı takvimi şu şekildeydi:



Sağlık Bakanlığı 2012 Aşı Takvimi

Kaynak: Star Gazetesi ve TRT Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder