11 Ağustos 2012 Cumartesi

Uydu Antenli Yayından Dijital Yayına Geçiliyor


Televizyon ve radyolara frekans tahsisi amacı ile çıkarılan Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri hakkındaki kanun 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)'nun bu alanda yaptıkları çalışmalarda son aşamasına geldi. Söz konusu kanunun geçici 4. maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti 2015 yılı başında dijital karasal yayına geçmek zorunda. Ayrıca kanun Türkiye'de var olan yayıncılık politikasını da yeniden belirleyecek.

400 Milyon TL Maliyet 

2014'e kadar yapılacak çalışmalar ile birlikte 23'ü ulusal olmak üzere toplam 252 televizyon ve 36'sı ulusal olmak üzere toplam 1.090 radyonun frekans tahsisleri yapılacak. Frekans planlamasını yaptıran RTÜK ile aralarında Kanal D, Star TV, ATV, Kanal7, STV, FOX ve TV8'in de bulunduğu 16 yayıncı ortağın bulunduğu Anten A.Ş.'ye ortalama 400 milyon TL'ye mal olacak 800 adet verici anten kurulacak. Antenlerin satın alım ve kurulumunu sağlayacak olan Anten A.Ş., sistemin işletmesini de yürütecek. Dijital karasal yayıncılık ile birlikte Türkiye'deki 17 milyon adet uydu anteni de çatılardan kaldırılacak.



Eski Tüplü Televizyonlar Gidiyor

Dijital karasal yayına geçiş ile birlikte yayınları izleyebilmek için eski tüplü televizyonların değiştirilmesi gerektiğine veya sinyal alabilen set üstü kutu adı verilen bir aparat kullanılması gerektiğine dikkat çeken Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdoğan, "Türkiye'de 17 milyon adet uydu anteni bulunuyor. Bu antenlerin hepsi bir takvim dahilinde kullanım dışı kalacak. Görüntü kirliliği de bu sayede ortadan kalkmış olacak. RTÜK, geçiş döneminde mevcut antenlerin sökülmesi için bir takvim belirleyecek ve o süre zarfında antenlerin çatılardan veya binalardan sökülmesi sağlanacak" dedi.

Kaç Kişinin İzlediği Anlık Takip Edilebilecek

Frekans tahsisi ile birlikte tıpkı radyolarda olduğu gibi televizyonların da hiçbir bağlantı olmadan her yerde izlenebileceğini ifade eden Erdoğan, "Dijital karasal yayın olduğu için hem görüntü kalitesi hem de ses kalitesi çok yüksek olacak. Bunun yanı sıra televizyon ve radyolar yeni teknoloji ile birlikte tek frekanstan tüm ülkeye yayın yapma imkanı bulacak ve bölgesel yayıncılığa da kavuşmuş olacak. Yayıncılar kendilerini nerede, ne zaman ve kaç kişinin izledikleri bilgisine çok rahat ulaşabilecekler. Bu bilgi doğrultusunda da reklamları bölgesel olarak planlayabilecekler. Yeni dönem yayıncılığa ve iş dünyasına farklı bir anlayış getirirken, haberleşme, iletişim ve yayıncılık tek bir platform üzerinden yapılmasını sağlıyor" dedi.

Kaynak: TRT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder