29 Mayıs 2012 Salı

Tüketici aldığı ürüne güvenmiyor


Son dönemde sahte bal üretilmesi; yüzde 100 dana eti diye sunulan ürünlerde tavuk etinin olması; salam, sucuk ve sosis üretiminde tavuk kemiği kullanılması gıdada güven konusunu yeniden gündeme getirdi. Buradan yola koyulan Retail News Dergisi, 'Çözüm Araştırma Eğitim ve Danışmanlık ile birlikte 'Gıdada Güven' konulu bir anket yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Konya, Antalya, Erzurum, Diyarbakır ve Zonguldak illerinde yapılan araştırmada 18 yaş ve üzeri toplam bin 500 tüketici ile görüşüldü.

Araştırmayı cevaplayanlara aldıkları ürünlere güvenip güvenmediği soruldu. Tüketicilerin yüzde 54'ü bu soruya olumsuz yanıt verdi. 'Güvenmiyorum' diyen kadın tüketicilerin oranının erkeklerden daha fazla olduğu görüldü. Gençlerin tüketilen ürünlere güven oranının daha fazla olduğu belirlenirken, ileri yaş grubunda gıda ürünlerine güven oranının oldukça azaldığı saptandı.

Ankette, "Türkiye'de gıda güvenliği denetimi yeterli mi?" sorusu da soruldu. Tüketicilerin yüzde 83'ü yapılan denetimlerin yeterli olmadığını savundu.

10 ili içeren araştırma, gıda katkı maddelerinin de bireylerce tam olarak bilinmediğini ortaya koydu. "Gıda katkı maddeleri hakkında yeterli oranda bilginiz var mı?" sorusuna tüketicilerin yüzde 76'sı menfi cevap verdi. "Yeterli oranda bilgim var." diyen erkek tüketicilerin oranının kadınlardan fazla olduğu anlaşıldı. İleri yaş grubunun katkı maddeleri hakkında gençlere oranla daha bilgili olduğu belirlendi.

Tüketicilere, en önemli gıda güvenlik tehlikesinin ne olduğu sorusu yöneltildi. Burada gıdalarda kimyasal içerikler ve kanserojen madde tehlikesi, et ürünlerinde bulunan tehlike, katkı maddeli gıda ürünleri ile hormonlu gıda ürünleri öne çıktı.

Katılımcılardan ayrıca tüketicilerden özellikle gıda ürünlerinde en çok güvendikleri markaları belirtmeleri talep edildi. Bunların yüzde 48'i Ülker markasına güvendiğini açıkladı. Tüketicilerin yüzde 32'si Pınar markasına, yüzde 17'si Eti markasına, yüzde 15'i ise Sütaş markasına güvendiğini aktardı. Bununla birlikte tüketicilerin yüzde 8'i gıda ürünleri konusunda hiçbir markaya güvenmediğini bildirdi.

Kaynak: Samanyoluhaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder