17 Nisan 2012 Salı

Windows 8 sürümleri belli oldu


Microsoft'un Windows 8'de kullanacağı sürüm adları belli oldu. Microsoft, Windows 8'i 4 farklı versiyonla satışa sunacak. Bakalım o versiyonlar nelermiş?

Microsoft, Windows 8 ile beraber hem ARM tabanlı hem de x86 tabanlı bilgisayar ve tabletlerde kullanılabilecek. Peki Windows 8'in kaç sürümü olacak?

Windows XP, Vista ve 7'de gördüğümüz farklı sürümler, farklı fiyatlara ve kullanıcı kitlelerine hitap ediyordu. Mesela Windows XP Professional, çok daha kapsamlı iken, Home Edition'de bazı özellikleri kısıtlanmıştı.

Windows 7'de de durum benzer şekilde gelişmişti. Windows 7 Starter, Home Premium, Professional ve Ultimate gibi pek çok sürüm bulunuyordu.






Windows 8'de Microsoft 4 farklı sürüm ile piyasaya çıkıyor. Bunlardan 3 tanesi x86 platformu için, bir tanesi de ARM platformu için piyasaya çıkacak.  ARM tabanlı olacak Windows 8 RT ( Run Time ), cihazlar ile bütünleşik olarak gelecek ve harici olarak satılmayacak.

Diğer x86 tabanlı 3 versiyonun adları ise; Windows 8 Home Premium, Windows 8 Professional ve Windows 8 Enterprise olacak.

Windows 8 Home Premium, Windows 8'in temel versiyonu olacak. Windows 7 Home Premium yerine gelen bu işletim sistemi, Windows 7 Starter, Home Basic ve Home Premium'dan yükseltme alabilecek. Windows 8 Home Premium, yeni görev yöneticisi, yenilenen Windows Explorer, geliştirilmiş çoklu monitör özelliklerine sahip bir biçimde gelecek.

Windows 8 Professional ise Windows 7 Professional ve Ultimate'den yükseltme alabilecek. Windows 8 Professional, şifrelenmiş sanallaştırma teknolojileri, PC yönetimi ve domain bağlantıları gibi ek özellikler ile gelecek.

Windows 8 Enterprise ise Professional'in tüm özelliklerini alıyor ve ek olarak IT tabanlı çalışan şirketlere yönelik özelliklere sahip olacak.

ARM tabanlı Windows 8 RT ya da WOA, diğer üç Windows sürümünden farklı olarak ARM tabanlı olacak ve Metro arayüzü ile dokunmatik özellikleri ile ön plana çıkacak.  Dokunmatik arabirimi geliştirilmiş olan ARM tabanlı sistemde ayrıca dahili olarak Microsoft Office bulunacak. Diğer Windows 8 ve önceki Windows sürümleri için hazırlanan uygulamaları çalıştırmayacak olan Windows 8 RT, Microsoft'un Metro arayüzüne özel hazırlanmış uygulamaları destekleyecek. Bu uygulamalar ise Microsoft Marketplace'da yerini alacak.

Windows 8 RT'de Windows Media Player ise yerleşik olarak gelmeyecek. Windows 8 sürümlerinin fiyatları ile iligli henüz bir bilgi bulunmuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder