7 Mart 2012 Çarşamba

Kredi kartında tüketicinin yeni kozu


Kullanılacak limitin bankalar arasında dağılımına vatandaş karar verecek. Bu da ‘kart aidatı'nda tüketicinin pazarlık kozu olacak.

Kredi kartlarına limit sınırlaması getirecek düzenlemenin bankalar ile tüketiciler arasında yıllardır tartışma konusu olan 'kart aidatını' da sona erdirmesi bekleniyor.




Üzerinde çalışmaları devam eden düzenlemede, hangi kredi kartının ne kadar limiti olacağını belirleme hakkı bankalar yerine vatandaşta olacak. Bu da, bankalar arasındaki kredi kartı rekabetinin artmasına yol açacağı için 'kart aidatı'nın ortadan kalkması bekleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), kredi kartlarına limit sınırlaması getirilmesine ilişkin çalışması devam ediyor. Bir yandan düzenleme için 'bilgisayar sistemi' hazırlanırken, bir yandan da uygulamanın nasıl olacağı yönünde görüşmeler yürütülüyor. Çalışmalar sırasında, 'limitin nasıl dağıtılacağı' konusu, bankalar arasında tartışma konusu oldu. Sektörün önde gelen ve kredi kartı pazarından büyük pay alan bankaları, kredi kartı limitinin dağıtımında yetkinin Türkiye Bankalar Birliği'nde (TBB) olmasını talep ettiler.

Bankaların rekabeti kızışacak

Söz konusu bankalar, yine limit dağıtımının 'pazar payı' baz alınarak yapılması yönünde görüş bildirdiler. Bu yöntem hayata geçirilirse, büyük bankalar limitten yüksek, küçük bankalar ise düşük pay alacaklar. Örneğin 10 bin liralık limitin, 5 bin lirası büyük bankalar, geri kalanı ise küçük bankalar arasında paylaştırılacak. Küçük ölçekli bankalar ise bu uygulamaya karşı çıktı. Kredi kartı limitlerine ilişkin düzenlemeyi 2012 yılı sonuna kadar tamamlamayı planlayan BDDK ise kredi kartı limitlerini dağıtma yetkisinin tüketicilere verilmesinin daha doğru olacağını düşünüyor. Buna göre tüketici örneğin 10 bin liralık limitini isterse tek kartta toplayabilecek veya 3 kartı varsa limitlerini dağıtabilecek.

Bu da, özellikle kredi kartı 'aidatı' konusunda tüketicinin elini güçlendirecek. Kredi kartı limitini dağıtma yetkisinin tüketicilere verilmesi halinde, bankalar arasındaki kredi kartı rekabetinin daha da artacağı tahmin ediliyor. Bu yöntemle, bankaların tüketicileri kendilerine çekmek için, 'aidat' gibi ücretleri de kaldırması bekleniyor. Yetkililer, bu yöntemin, kredi kartından aidat alınmasını tamamen kaldırmasa dahi, aidat tutarlarında indirime gidilmesine yol açacağını bildirdiler.

Kaynak: Star Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder