24 Mart 2012 Cumartesi

İstenmeyen SMS'lere Ceza Geliyor!

 
Tüketicilere istemediği halde reklam ve tanıtım içerikli SMS (cep telefonu ile kısa mesaj) veya email (elektronik posta) gönderenlere cezai yaptırım geliyor. Tüketiciye, reklam mesajı göndermeden önce, iletiyi isteyip istemediği sorulacak.


TÜKETİCİYE SORULACAK
Meclis alt komisyonunda görüşmeleri devam eden Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, e-ticaret ile ilgili önemli düzenlemeler içeriyor. Posta gazetesinin haberine göe, tasarıyı hazırlayan akademisyenlerden Prof. Dr. Tekin Memiş, e-ticaret yapan kişilerin kim olduğu ve onlara nasıl ulaşılacağınm artık internette açıkça yer alacağmı, tüketiciye, reklam mesajı göndermeden önce, iletiyi isteyip istemediğinin sorulacağmı belirtti.

PARA CEZASI UYGULANACAK
Tekin Memiş, "Yasadan sonra herhangi bir ahşveriş ya da başvuru nedeniyle iletişim bilgilerimizi edinenler, sözleşmeye, reklam ve tanıtım içerikli ileti isteyip istemediğimize dair soru ekleyecek. Mesela aldığınız beyaz eşyanın yeni modeliyle ilgili iletiyi, lırma bizden izin almamışsa gönderemeyecek. Tüketicilere istemediği halde reklam ve tanıtım içerikli SMS veya mail gönderenlere para cezası uygulanacak" diye konuştu.

TÜM MASRAFLAR BİLİNECEK
Yeni düzenlemeye göre; e-ticaretle uğraşanların iletişim bilgilerinin internette yer alacağını belirten Memiş, "Kimse arkasmda kimin olduğunu bilmediği sitelerden alışveriş yapmayacak. Tuketici sipariş aşamasında kargo ve vergi dahil kendisinden çıkacak her türlü parayı bilecek. Firmalar müşterüerinin iletişim bilgilerinin korunmasmdan sorumlu olacak ve taraflar arasmdaki sözleşmeler elektronik ortamda saklanabilecek" dedi.

HT

4 yorum:

  1. şikayetimizi nasıl ve nereye yapabilecğiz, avea'dan dolandırıldıp hattımı kapattığım halde diğer gsm firmasına ait telefonuma sürekli mesaj geliyor, nasıl şikayetçi olacağımız konusunda bilgilendirirseniz bir çok kişide yararlanmış olacak.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, bu uygulama sadece internet/teleon yoluyla satış yapan alışveriş siteleri için mi geçerli yoksa iletişim operatörlerini, mağaza kanalıyla satış yapan firmaları da kapsıyor mu? Telefon ve internet operatörleri, elektronik mağazaları müşterinin izni olmaksızın iletişim bilgilerini reklam amaçlı kullanmakta, işin daha da kötüsü bu bilgileri 3. taraflara para karşılığı pazarlamaktadır. Adını bile duymadığım firmalardan reklam smsleri almaktayım. Daha önce alışveriş yapıtığım bazı firmalar da, kendilerini bu konu hakkında uyarmama rağmen sms tacizlerine devam ediyor.

    YanıtlaSil
  3. nereye kime şikayet edeceğiz telefonuma gelen tebrikler 4 büyük taraftar formasından birini kazandınız mesajını 0216 383 43 43 ü arayacakmışım 5385259561 nolu hattan gelen bu mesajı ???

    YanıtlaSil
  4. İstenmeyen aramaların ve SMS mesajlarının önüne geçmek için tasarlanmış bir servis olan Numara Şikayet (www.numarasikayet.com) hizmete açıldı.

    E-mail sistemleri için sıklıkla kullanılan spam (İstenmeyen ileti) kavramını telefon aramaları ve mesajlaşmaları seviyesine taşıyan bir servis olan Numara Şikayet, kullanıcılara kullanıcının isteği dışında gönderilen reklam veya bilgilendirme içerikli SMS ve arama trafiğini azaltmayı amaçlıyor.

    YanıtlaSil