10 Mart 2012 Cumartesi

Dünyanın İlk “Yaya Hava Yastığı” Volvo Tarafından Tanıtıldı


İsveçli otomobil firması Volvo, muhtemel kazalarda yayaları korumak için tasarladıkları; dünyanın ilk araç dışı hava yastıklarına sahip aracını tanıttı.

Araç içi güvenliğe önem vermesiyle itibar sahibi olan Volvo, yeni tasarımıyla şimdi de umulmadık durumlara karşı yayaların güvenliği için çalıştığını gösterdi.



Dünyanın ilk harici hava yastıklarıyla gündeme gelen İsveçli araba üreticisi; bu yeni güvenlik sistemi tasarımına sahip yeni V40 Hatchback’i, bu hafta boyunca İsviçre’deki Cenevre Motor Fuarında sergileyecektir.

Araç üzerindeki sensörler, herhangi bir çarpışmada yayayı algıladığı anda hava yastıkları aktifleşmektedir. Araç motor kapağının altına yerleştirilen yastıklar, çarpma anında araç ön kapağının açılmasıyla U-Şeklini alarak hafifçe şişmeye başlar. Hava yastıkları şişerken aynı zamanda sürücünün yolu görmesi için de ön camda yeterli boşluk bırakmaktadır. Yayaları, ciddi baş ve boyun yaralanmalarına karşı korumak için yastıklara U şekli verilmiştir.

Volvo’nun yaptığı açıklamaya göre; sadece ABD’de araba kazalarındaki ölümlerin % 12 si yaya ölümleridir. Eğer diğer araç üreticileri de bu yeni tekniği uygularsa, yaya ölümlerinde ciddi bir düşüş beklenebilir.

Bu yeni teknikle birlikte, Volvo’nun “Volvo 2020 Vizyon Programı” kapsamındaki sloganı da: “Yeni Volvo’da; ağır yaralanmalar ve ölüm, hiç kimsenin kaderi olmayacak” şeklinde belirtildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder