4 Ocak 2015 Pazar

Aracın kilometresiyle oynayana ceza


Isparta 1. Asliye Mahkemesi, aracının kilometresini 189 binden 89 bine düşürerek satan Z.C. isimli şahsı 5 bin 300 lira tazminata mahkum etti. Z.C. bunun yanında yargılama giderleri ve harçlarla birlikte genel toplamda 17 bin lira ceza ödeyecek.

Haziran 2013’te galerici Yalçın Baysan Isparta’da 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak kendisine kilometresi düşürülmüş araç satan Z.C.’yi dava etti. 1 yılı aşkın süredir devam eden dava 2 Aralık 2014 günü Yalçın Baysan’ın  lehine sonuçlandı. Mahkeme heyeti ikinci el araç satımlarında Türkiye’ye emsal olabilecek bir kararın altına imza atarak Z.C.’ye 5 bin 300 lira tazminata, yargılama giderleri ve mahkeme harçlarıyla birlikte 17 bin liralık cezaya mahkum etti. Böylelikle Z.C., galerici Yalçın Baysan’a 26 bin 500 liraya sattığı aracı mahkeme kararıyla geri aldı ve 17 bin lira ceza ödemeye mahkum oldu.



 BEN GALERİCİLİK YAPTIĞIM HALDE MAĞDUR DURUMA DÜŞTÜM

Isparta 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği bu karar Türkiye’de emsal olacak. İkinci el araç satışlarında yaşanan kilometre düşürme olayı sadece satıcıyı değil derinleştirilmiş davalarda kilometreyi düşüreni de vuracak. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Baysan, “Ben galericilik yaptığım halde böyle bir olayda mağdur duruma düştüm.İnsanlara güveniyorsunuz kötü niyetli olabileceklerini düşünmeden araçlarını satın alıyorsunuz. Kamuoyunda hep galericiler suçlanır, galericilerin imaj sorunu var. Oysa bakın bu durumda bir galerici mağdur durumda. MASFED olarak galericilerin imaj sorununu ortadan kaldırmaya yönelik çalışma başlattık. Oysa galericiler kötü niyetli insanlar değildir. Araç alım-satımlarında adresleri bellidir. Galericilerin adı bu işi ek iş olarak yapan kötü niyetli kişiler yüzünden kirlenmiştir” dedi.

MAĞDUR TARAF MUTLAKA HAKKINI ARASIN

Başınıza gelen düşürülmüş kilometreli araç alımı olayının Türkiye’nin birçok yerinde karşılaşılabilecek hadise olduğunu belirten Baysan,“Böyle bir durumda mağdur taraf mutlaka hakkını arasın. Mahkeme kilometreyle oynayana gerekli cezayı veriyor. Kesinlikle bu tür olayda aracı kabullenip satmaya kalkmayın. Yoksa sattığınız kişi sizin yapmadığınızı yapar konuyu yargıya taşır ve suçsuz iken suçlu olursunuz” diye sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder