23 Aralık 2014 Salı

Saç boyaları kanser yapıyor


Kadın ve erkeklerin güzel ya da daha genç görünmek için boyadıkları saçları kanser riskini artırıyor. Uzmanlar sık sık kullanılan saç boyalarının lenfoma ve mesane kanserine yol açtığını belirtiyor.

Güzel ve genç görünmek her yaşta herkesin arzusu. Ancak bazı zamanlar güzelleşme merakı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin K'mi Büyüközer, yapılan araştırmalarla bazı saç boyalarının lenfoma ve mesane kanseri gibi hastalıklara sebep olduklarının tespit edildiğini belirtti. Dr. Büyüközer, açıklamaların dikkate alınması gerektiğini araştırmaların, bu ürünleri dayatan ülkelerin bilim insanları tarafından yapıldığını ve kanser riski taşıyan bu tür ürünlerin kullanılmaması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:


Lenfoma Kanseri

"Daha güzel veya daha genç görünmek için saç boyamaya devam edenler bu tür hastalıklara yakalanma riskini göze almış oluyor. Saç boyalarının, lenfoma kanseri riskini artırabildiği, yeni bir araştırmada daha tespit edildi. Barselona'daki Katalan Onkoloji Enstitüsü'nden Dr. Silvia de Sanjose ile meslektaşlarının araştırması saç renklendiricilerini 1980'den önce kullanmaya başlayan kadınların lenfoma riskini artırdığı vurgulandı."




Kanser Riski Yüzde 19 Daha Fazla

Daha önceki araştırmalarında yeni bulgularla uyuştuğunu kaydeden Dr. Büyüközer, "Araştırmada, saçlarını boyayanlar arasında bu hastalığa yakalanma riskinin yüzde 19 daha fazla olduğu belirtilirken, saçlarını yılda 12 ya da daha fazla kez boyayanların hastalığa yakalanma riskinin yüzde 26 daha fazla olduğu kaydedildi" şeklinde konuştu. 15 yıl süreyle saçlarını sık bir şekilde özellikle koyu renklerle boyayan bayanlarda mesane kanserine yakalanma risklerinin, hiç boyamayanlara oranla 3 kat daha fazla olduğunu söyleyen Dr. Büyüközer, bayanların saçlarını boyayan kadın kuaförlerinin de boya kullanmayanlara oranla yüzde 50 daha fazla mesane kanserine yakalanma riski olduğunu söylüyor.


1980 Öncesi Tehlike 

Dr. Büyüközer, American Journal of Epidemiology Dergisi'nde yayınlanan araştırmada da, saçlarını 1980 öncesinden beri boyayanlarda lenfoma kanseri riskinin yüzde 37 daha fazla olduğunu aktardı. Dr. Büyüközer "1978-1982 arasında, potansiyel kanser yapıcı maddeleri azaltmak için boyaların içeriğinin değiştirildiği ancak yeni boyaların risksiz olup olmadığının henüz
açıklık kazanmadığı belirtiliyor" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder