20 Aralık 2014 Cumartesi

Obama: Sony siber saldırısını Kuzey Kore düzenledi


ABD Başkanı Barack Obama, Sony Pictures firmasının yapımcılığını üstlendiği ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a suikasti konu alan The Interview (Röportaj) filminin iptal edilmesine neden olan siber saldırıların ardında Kuzey Kore'nin olduğuna inandıklarını söyledi.

ABD Federal Soruştuma Bürosu FBI da saldırılardan Kuzey Kore'yi sorumlu tutmuştu.

Obama, Sony'nin tehditle ve siber saldırılar yüzünden filmin gösteriminin kaldırılması için de "Sony büyük bir hata yaptı" dedi.

ABD Başkanı, saldırılara "Yanıt vereceğiz" dedi fakat ne tür bir karşılık verileceğine dair ayrıntılara girmedi.

"Orantılı, yerinde, zamanında ve uygun bir yolla cevap vereceğiz" ifadesini kullanan Obama, "Bir yerlerdeki diktatörün Amerika Birleşik Devletleri'ne sansür uygulamaya başladığı bir topluma değiliz" diye ekledi.

Sony Pictures firmasının filmi gösterimden kaldırmanı 'hata' olarak nitelendiren Obama, "Amerikalılar, terör saldırısı ihtimali nedeniyle davranışlarını değiştiremezler. Biz bu değiliz, Amerika bu değil" dedi.



FBI, Kuzey Kore'yi sorumlu tuttu

FBI da yazılı açıklamasında, siber saldırıların ardındaki yazılımların Kuzey Kore ile bağlantılı olduğunu duyurdu.

Kendilerini 'Barışın Savunucuları' olarak tanımlayan kimliği belirsiz bir grup bilgisayar korsanı, gönderdikleri e-postalarla filmi vizyona sokmayı planlayan sinema salonlarını açıkça tehdit etmişti.

Film, Kuzey Kore'de büyük öfkeyle karşılandı ve 'Yüce lideri aşağılıyorlar' yorumları yapıldı. Bu açıklamanın ardından Sony yoğun siber saldırılara maruz kalmış ve şirketin bilgisayarlarından aralarında çekimine başlanmamış film senaryoları dahil pek çok gizli belge sızdırıldı.

Beyaz Saray, Sony'ye yapılan saldırıların 'ulusal güvenlik meselesi' olarak değerlendirildiğini duyurmuştu.

Filme tepki olarak gönderilen mesajlarda, "11 Eylül 2001'de neler olduğunu hatırlayın. Size tavsiyemiz bu filmi vizyona sokan sinemalardan uzak durmanız" deniyordu.

Sony'den gelen açıklamada ise "Filmin dağıtımını yaptığımız sinema salonlarının büyük kısmı filmi vizyona koymamayı tercih edince daha önceden 25 Aralık olarak planladığımız gala gününü erteleme kararı aldık. Ortaklarımızın kararına saygı duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.

İfade özgürlüğü tartışması

Sony'nin filmin yayını durdurmasına Hollywood'dan da tepki geldi. George Clooney, dün yaptığı açıklamada filmin internet üzerinen yayınlanması gerektiğini söyledi ve 'Hollywood'un Kuzey Kore tarafından tehdit edilemeyeceğini' belirtti.

Hollywood'un bazı önemli isimleri de Sony'nin kararını "korkaklık" olarak değerlendirdi.
Komedyen David Williams, Twitter hesabından kararı şu sözlerle eleştirdi:

"Bugün Sony Pictures'ın, kendi halkını öldüren zalim bir diktatörün baskılarına boyun eğdiği, üzücü bir gün."

Bir diğer ünlü komedyen Ben Stiller da bu durumu "ifade özgürlüğüne bir tehdit" olarak yorumladı.

ABD Temsilciler Meclisi'nin eski başkanı Newt Gindrich de, Sony'nin kararı ile ABD'nin ilk siber savaş yenilgisini aldığını söylemişti.

Kaynak: BBC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder