19 Ağustos 2014 Salı

Reklam ve ilanlara ilişkin şikayetler nasıl yapılır?


Aldatıcı ve Yanıltıcı Reklam ve ilanlara İlişkin Nereye Başvurulabilir?

Radyo, televizyon, gazete, dergi, internet sitesi, broşür, açık hava vb. mecralarda yayınlanan tüm ticari reklamlar ile ilgili görevli ve yetkili tek idari otorite, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulmuş olan Reklam Kurulu'dur.

Reklam Kurulu 29 kişiden oluşmakta olup, Kurulda kamu kurum ve kuruluşlarından 12 kişi, sivil toplum kuruluşlarını temsilen ise 17 kişi bulunmaktadır. Kurul aykırı bulduğu reklamlar ile ilgili durdurma veya düzeltme veya idari para cezalarını birlikte vaya ayrı ayrı verebilmektedir. Şayet aykırılık bir yıl içerisinde tekrar edilirse para cezası iki katı olarak uygulanmaktadır.

Ticari bir reklam ile ilgili şikayetlerinizi bu kurula hem yazılı olarak hemde www.tuketici.gov.tr adresli internet sitesi aracılığıyla elektronik olarak iletebilirsiniz.

Tüketici Online Şikayet (Tüketici Portalı - Tüketici Şikayeti Uygulaması)

Şikayetlerinizi yarıca Reklam Özdenetim Kurulu aracılığı ile de yapabilirsiniz. Tüketiciler, Reklam Özdenetim Kurulu'nun reklamların denetiminde uyguladığı "Uluslararası Reklam Uygulama Esasları"na aykırı buldukları reklamları,
0 212 351 64 13 numaralı faksa veya rok@rok.org.tr e-posta adresine bildirebilirler. Mutlaka değerlendirilecek, gerekirse düzelttirilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder