2 Şubat 2014 Pazar

Sosyeteye Chanel kazığı


Chanel’in Türkiye’deki mağazasının müdürü Cangül Soydemir Avdan, açtığı mobbing davasında, yöneticilerinin kendisine baskı yaparak bavulla kaçak ürün getirmesi için zorlandığını söyleyince ortalık karıştı. Savcılık olaya el koydu.

Dünyanın sayılı zenginlerinin ve Türkiye'de jet sosyetenin gözde markası Chanel bavul ticaretiyle suçlanıyor. Dünya genelinde 200 mağazası ve 1 milyar euro cirosu bulunan Chanel'ın Türkiye'ye getirdiği "kayıt dışı, kaçak ve faturasız ürünler" gümrüğe takıldı. Chanel'ın Türkiye'deki mağazalarındaki bilgisayarlara el kondu. İddiaya göre; Chanel'ın Nişantaşı ve İstinye Park'taki mağazalarında barkodlar, beyan edilen faturalar ve satışlar tutmadı.



Süreç, Chanel'ın Türkiye'deki ilk mağazasının müdürü olarak 2007'de işe giren Cangül Soydemir Avdan'ın İstanbul 18. İş Mahkemesi'nde açtığı mobbing davasıyla başladı. İddialara göre; Avdan 5 yıl ayda iki kez Paris'te bulunan Chanel'ın merkezine gitti. Avdan'ın kaldığı otele içinde kumaşlar, elbiseler ve çantalar olan bavullar bırakıldı. Avdan'a "Türkiye'ye dönüşte bunları götüreceksin" dendi. Bu uygulama yıllarca sürdü. Bundan rahatsız olan Avdan, bir gün yurt dışındaki yetkililere "Böyle bir işe alet olmak, bu bavulları taşımak istemiyorum" dedi. Bunun üzerine Türkiye'deki iki müdür A.Ç. ve Z.Ö., Avdan'a mobbing uyguladı. Daha sonra ürünleri A.Ç., Z.Ö. ve bir başka mağaza müdürü Z.D. getirmeye başladı. Bu süreçte Avdan'a "Depresyon ve yaygın anksiete bozukluğu" tanısı kondu. Dava kapsamında da Avdan için İstanbul Üniversitesi'nde 21 Ocak'ta bir rapor düzenlendi. Raporda "Minör depresyon ve yaygın anksiete bozukluğu olduğu ve bunun nedeninin iş yerinde yaşamış olduğu mobbinge uyumlu eylemler olduğunu" belirten bilimsel mütalaa verildi. Davada ifade veren Z.D. "Bavulla kumaş ve çeşitli ürünler getiriyorum" itirafında bulundu.

Bakanlık Devreye Girdi

Eş zamanlı olarak Avdan'ın avukatı Azim Çiğil, Avdan'a mobbing uygulandığı gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na müracat etti. İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da olaya el koydu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Genel Müdürü Ali Kemal Sayın imzasıyla "Chanel Moda ve Lüks Tüketim Ürünleri Şirketi'nin gümrüksüz ürün getirdiği, şirket içi denetim raporunda Türk vergi, muhasebe, kaçakçılıkla mücadele, kara para aklama ve diğer ceza kanunlarına mahalefet ettiği iddialarının araştırılması" talebi Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne iletildi. Gizli yürütülen soruşturmada büyük bir usulsüzlük olduğu ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten Gümrük Muhafaza Müdürlüğü, gümrük beyannamelerini ve faturaları tek tek inceledi, şüphelilerin ifadesini aldı.


15 yıla kadar hapis talep edilecek

Soruşturma kapsamında ele geçen "Chanel 2012 İç Denetim" raporunda da "Nişantaşı'ndaki en önemli 10 müşteri ve İstinye'deki 9 önemli müşteriye yapılan satışları seçtik ve gözlemledik. Bu 19 müşteri arasında, 18'inde satış kurallarına uyulmamış. Bayan U. 10 aylık süre zarfında 62 çanta, Bayan Ç.S. 8 ayda 54 çanta satın almış" tespiti yer aldı. Usulsüz ürünler ve kumaşların satışlarını gizlemek için muhasebe ve stok programlarında oynandığı belirlendi. Bu oynamalar şirket çalışanlarının maillerine yansıdı. Bazı çalışanların ifadesi alındı. Bilgisayar ve harddisklere el kondu. Toplanan deliller hafta içinde savcılığa teslim edilecek. Suça karışanlarla ilgili evrakta sahtecilik ve kaçakçılık suçlarından 5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak. 3 kişiden fazla suça karışan olduğu kesinleşirse istenen ceza istemi yüzde 50 oranında artırılarak, dosya ağır ceza mahkemesine gönderilebilir. Usulsüz ve kaçak olarak Türkiye'ye getirilen ve ünlülerde bulunan çanta, elbise gibi Chanel ürünlerine el konacak.

Kaynak: Sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder