19 Ağustos 2013 Pazartesi

Difenbahya çiçeği zehirli midir?

Sosyal medyada yayılan, "Evlerimizdeki bazı süs bitkileri zararlı. Bunları evinize sokmayın, varsa derhal atın." şeklindeki yazıların vatandaşları bitkilerden soğuttuğuna dikkat çeken uzmanlar, bu söylentilerin eksik bilgiden kaynaklandığını vurguladı.

Bunlara en güzel örneğin "difenbahya" ile ilgili "zehirli çiçek" yakıştırması olduğunu ifade eden uzmanlar, yaprakları büyük ve gösterişli olan ve çoğu evde bulunan bu süs bitkisinin zehirli olduğu ve kesinlikle evlere sokulmaması gerektiğini içeren yazıların insanları ürküttüğünü belirtti. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fisun G.Çelikel, bu gibi durumlarda vatandaşların evlerindeki çiçeği atmadan önce bir uzmana danışmasında fayda olduğunu söyledi.


BİTKİ BÜTÜN HALDE ZARARSIZ

Süs bitkisi olan difenbahyanın evlerde ve işyerlerinde yaygın olarak bulunduğunu belirten Prof. Dr. Çelikel, "Difenbahya bitkisinin, yaprak özsuyunda bulunan bazı toksik maddeler nedeniyle çocuklardan uzak tutulması gerekiyor. Yapraklarda oluşabilecek yaralama ve koparmayla açığa çıkan bitki özsuyu, içerdiği bazı kimyasal maddeler nedeniyle toksik etki yaparak sağlığa zarar verebilmektedir. Yaprakların çeşitli şekilde koparılması, kesilmesi sonucunda kesim yerinden sızan özsuya dokunulmaması gerekir. Bu nedenle çocuklardan uzak tutulması ve bakım işlemleri sırasında eldiven giyilmesi önerilir. Yani bütün halde bulunan bitki zararlı değildir. Aksine iç mekânlarda kullandığımız süs bitkilerinin ortamda bulunan çeşitli zararlı maddelerin oranını düşürdüğü, hava kirliliğini azalttığı ve ortamı temizlediği bilinmektedir." dedi.

Kaynak: http://www.bugun.com.tr/son-dakika/prof-dr-celikel-sus--haberi/753366

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder