17 Temmuz 2013 Çarşamba

Yerli oto ile Ankara-İstanbul 5 lira

Türkiye'nin ilk yerli otomobili olan Etox enerji kullanımı ve evde şarj olabilmesiyle dikkat çekiyor. Kamuoyunda 'Yerli Ferrari' olarak nitelenen Etox'u üreten Malkoçlar Otomotiv, ODTÜ işbirliğiyle otomobilin elektrikli modeli 'Etox E-V'yi üretti.

'Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili' olarak tanımlanan ve 100 kilometrelik mesafeye 2 liralık enerji kullanarak ulaşan araç, evlerdeki prizlerde şarj olabilmesiyle de dikkati çekiyor.

Araç evdeki prizle 6 ile 8 saat kullanılarak normal, yüksek amper veren bir elekrik panosunu 45 dakika kullanarak ise hızlı şarj edilebiliyor. Şarjın ardından tam dolu konuma gelen Lidyum akülerin yüksek güçlü elektrik motorunu çalıştırmasıyla hareket eden araç, 120 ila 150 kilometre arasında menzil alabiliyor.



Tekrar tekrar yapılan hesaplamalara göre araç, 100 kilometrelik mesafeye 2 liralık enerji kullanarak ulaşıyor. Bu rakam ekonomik olsa da seri üretimde 100 kilometreye 2 liranın altında bir maliyetle ulaşılması hedefleniyor.

Test sürüşleri devam eden araç hem tasarımı hem fıstık yeşili rengi hem de 'Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili' çıkartmasıyla özellikle gençlerin dikkatini çekiyor.

Yaklaşık 1 yıllık bir çalışma sonucu motoru dışında tüm parçaları Türkiye’de üretilen elektrikli hafif ticari araç 30 bin liradan satışa sunulacak. 100 kilometrelik mesafeyi 1,5-2 liralık enerji ile kat edebilen araç ile İstanbul'dan Ankara'ya 2-3 kez şarj ederek 5 liraya gitmek mümkün.

Ruhsat çalışmaları devam eden yerli otomobilin yıl sonuna kadar seri üretime geçirilmesi hedefleniyor. Türkiye genelinde de bayilik verilmesi planlanan araç şimdiden 50 sipariş aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder