7 Mart 2013 Perşembe

Damacanalara Çipli Takip

Sağlıksız koşullarda dolum yapan firmalarla gündeme gelen damacanalar, hayata geçirilen elektronik takip sistemiyle izlenecek. Sağlık Bakanlığı ambalajlı suların denetimiyle ilgili önemli bir değişikliğe imza attı. Bu kapsamda geliştirilen elektronik sistemle artık damacanalar tüketiciye ulaşana kadar tüm aşamalarda izlenecek.



Damacana suların elektronik takibi 3 aşamada gerçekleşecek. Damacanaların yıkanması gereken 55-70 derecelik su sıcaklığı, Sağlık Bakanlığı'nca kurulacak olan merkezden takip edilecek. İkinci aşamada ise dolumu yapılan suya dışarıdan su eklenmesinin önlenmesi için iletkenlik takibi sürdürülecek.

Sistemle damacanın ne kadar süreyle kullanıldığı ve kaç kez dolum yapıldığı da denetlenecek. Damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla üç yıl veya sadece 75 kez kullanılabilecek. Bu takip sistemi ise işletmeci tarafından oluşturulacak. Çipli takip sistemi TÜBİTAK ile yürütülen proje kapsamında gerçekleştirilecek. Daha önce izin verilen işletmelere, yıkama suyu ile ilgili takip sistemi için 1 yıl, çipli takip için 3 yıl tanınacak.

Düzenleme kapsamında dönüşümlü polikarbonat kaplarda, suyun adı ve kabın üretim tarihi artık altta değil boyun veya gövdede kabartma şeklinde olacak. Bunun yanı sıra damacana ile satılan sular içinde son kullanma tarihi olacak. Bu kapsamda piyasada satışa sunulan suyun 3 ay içerisinde tüketilmesi gerekecek.

Düzenleme denetimlerde de yenilikler getirdi. Daha önce lüzum görüldüğünde yapılan denetimler artık 3 ayda bir gerçekleştirilecek. Denetlemeler 3 ayda bir piyasadan toplanan ürünler üzerinden yapılacak ve uygunsuzluğu saptanan firmalara cezai işlem uygulanacak.


Düzenlemeyle damacana suların nakliyesinde kullanılan araçlarla satış yerlerine de ruhsat verilmesi belirli kurallara bağlandı. Buna göre sular, İşyeri Açma ve Çalışma İzin Belgesi bulunmayan yerler ile tüpgaz, otogaz, petrol ve petrol ürünleri depolama ve dağıtımı yapılan yerlerde, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliğini olumsuz yönde değiştirebilecek ısı, ışık, toz, duman, yağış gibi olumsuz şartlara açık ortamlarda satılamayacak ve depolanamayacak.

İşletmelerde dolum yapıldığı sürece mes'ul müdürün yerinde bulunması zorunlu olacak. Mesul müdürün görevden ayrılması halinde 24 saat içinde bakanlığa bilgi verilecek. Yeni atama yapılıncaya kadar geçici bir mes'ul müdür ataması yapılacak. Düzenlemeye göre kaynak analizleri de bundan böyle rutin olarak yapılacak. Kirlilik saptanırsa işletmenin ruhsatı iptal edilecek.

Düzenleme kapsamında işletmelerin, üretim izinlerini, analiz sertifikalarını ve etiketlerini bu yılın sonuna kadar uyumlaştırması gerekecek. Bu tarihe kadar uyumlaştırmalarını tamamlamayanların faaliyeti durdurulacak. Faaliyeti durdurulanlar 31 Aralık 2014'e kadar işlemlerini tamamlamazsa üretim izinleri iptal edilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder