13 Kasım 2012 Salı

İnternetten başvuranlara 1 saatte emeklilik!


Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), jet emeklilik dönemini başlatacak bir çalışmaya imza atıyor. 5 yıl sonra hayata geçirilmesi planlanan projeye göre; e-devlet şifresiyle internetten başvuruda bulunanlar bir saat içinde emekli edilip, maaşa bağlanacak.



SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Sosyal Güvenlik Entegre Projesi adını verdikleri bir çalışma içinde olduklarını açıkladı. Projenin, tek çatı altında birleştirilen Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK'nın veri tabanlarının da bir araya getirilmesini amaçladığını anlatan Kuruca, çalışmayı, “Aynı TC numarası üzerinde bir kişinin bütün hizmetlerini görebileceğimiz, her türlü işlemlerin yapılabileceği bir sistem.” olarak tarif etti. Bunun, kısa sürede hayata geçirilemeyecek kadar büyük bir proje olduğunu belirten Kuruca, “Kısmen bazı çalışmalar yapılarak bugüne gelindi. Şimdi yeni bir mimari oluşturarak bunu hayata geçireceğiz. Bununla ilgili çalışmalar başladı.” dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Salonu'da katıldığı, ‘Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Yeni Teşvik Uygulamaları ve İşveren Mevzuatında Yapılan Değişiklikler' konulu eğitim seminerde konuşan Kuruca, proje hakkında şunları söyledi: “Önümüzdeki, muhtemeldir ki 5 yıl içinde Sosyal Güvenlik Entegre Projesi'ni hayata geçirdiğimiz zaman emekliliği gelen her hangi bir vatandaşımız internetten e-devlet şifresiyle başvurup, ‘Ben emekli olmak istiyorum' diye müracaatını yapacak. Biz de ona bir saat içinde emekli aylığını, hesabını alacağı bankayı e-mail adresine göndereceğiz. Altına da ‘Hayırlı olsun' diyeceğiz.”

SGK'nın emeklilik süresinde ilerleme kaydettiğine değinen Kuruca, altı ay ya da bir yılı bulan sürenin bir ayın altına kadar indirilebildiğini, ancak bunun da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

65 YAŞTAN DÖNÜŞ YOK

SGK'nın 158 milyar liralık harcama bütçesi bulunan bir kurum olduğuna değinen Kuruca, genç bir nüfusa sahip olunmasına karşın sosyal güvenlik sisteminin belli bir açıkla devam ettiğini belirtti. Bu açığın mevcut haliyle 'tolere edilebilir' olduğunu dile getiren Kuruca, emeklilik yaşını 65'e çıkaran yeni düzenlemeden geriye dönüşün ise mümkün olmadığının sinyalini verdi. Kuruca, “Herkes en kısa zamanda, en az prim ödeyerek ama en çok maaşı alarak emekli olmak istiyor. Böyle bir sistem belki ülkemizde bugüne kadar oldu ama bundan sonra olması, realiteyi kabul etmek lazım, mümkün değil.”

Kaynak: Haber 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder