7 Ekim 2012 Pazar

Siber Suçlar

Güvenlik internette her zaman çok önemli. İnternette her zaman dikkatli davranmak gerekiyor. Çalınan kredi kartı ve diğer özel bilgilerin verdiği zarar, maalesef milyonlarla ölçülüyor.


Günümüzde interneti en önemli haberleşme araçlarından ve haberleşmenin en önemli noktalarından birisi de güvenlik. Artık güvenlik tarih sahnesinde hiç olmadığı kadar önemli, özellikle de internette dolaşırken ve işlemler yaparken. Hepimiz kendi hakkımızdaki tüm bilgileri internete yansıtıyor, alışveriş yapıyor ve haberleşiyoruz.

Siber suçlar aslında kısacası internet kanalı ile işlenen suçların tamamı. İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte gerek teknik, gerekse de ihmalden kaynaklı açıklar doğrultusunda çok büyük zararlar oluşabiliyor. Zararların kimi zaman rakamlarla belirtilse de kimi zaman da bu saldırıların kişi ya da kurumları itibar kaybına uğrattığı da bir başka gerçek.



Tehditler artık mobil ve sosyal
Ünlü anti virüs yazılımı Norton tarafından hazırlanan raporlara göre Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişi siber suç mağduru ve bu siber suçların toplam maliyeti tam 1 milyar Türk Lirası. Yani ciddi bir ekonomi dönüyor ve artık saldırılar özellikle mobil taraftan ya da sosyal medyadan da geliyor. Burada bilinçli kullanımın önemini anlamak mümkün, kimi zaman çekilen fotoğraflarda özel bilgiler farkında olmadan tüm dünya ile paylaşılıyor. Kredi kartının fotoğrafını çekerek paylaşanlar da, oturumunu açık unutarak bilgisayar başından gidenler de aslında siber saldırılara davetiye çıkarıyor. Bu yüzden mobil telefonlarda şifre kullanmak, sosyal medyada ise çok dikkatli olmak şart.

Güvenlik IQ’su Türkiye’de düşük
Global raporlarla karşılaştırıldığında siber suç tehditlerinin farkında olmayan ve bu tür tehditlere karşı kendilerini nasıl koruyacaklarını bilmeyen kullanıcılar Türkiye’de bir hayli yüksek. Ancak bu oran Türkiye’de yüksek olsak da güvenlikle ilgili en önemli etkenlerden biri güçlü şifre kullanımında Türkiye iyi durumda, Türk kullanıcılar güçlü ve karmaşık şifreler kullanmayı seviyor.
Bilgisayarlarımız internete bağlı olduğumuz müddetçe maalesef risk var. Burada en önemli nokta, başımıza kötü bir tecrübe gelmeden gerekli güvenlik önlemlerini gerek yazılımlar aracılığıyla, gerekse de kullanım bilinci ile almak.

Kaynak: Shiftdelete

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder