20 Ekim 2012 Cumartesi

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağına itiraz


13.10.2012 tarihinde 10 NA 8** plaka araç ile 10 T 20** plaka sayılı araç arasında gerçekleşen kaza neticesinde hasara uğrayan 10 NA 8** plaka araç ile ilgili olarak yapılan değerlendirmenin ve % 100 kusurlu bulunmasının sebep ve mantığını anlamış değilim. Yapılan değerlendirmenin ne şekilde yapıldığı ve  ne gerekçe ile % 100 kusurlu bulunduğu hususuna herhangi bir açıklık getirilmemesi sebebiyle şaşkın durumdayım. Bu bilgiyi hatalı bir makamla paylaşıyorsam, lütfen ilgili bir makama yönlendirirseniz minnettar olurum. 


Olayla ilgili olarak;  Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki Atatürk Caddesi şehrin merkezinde bir yoldur. Bu yola bir çok tali yollar bağlanmaktadır. Terziler Caddesi de kısmen tali olarak bu yola bağlanmakta ve Atatürk Caddesini aşarak Terziler Caddesi devam etmektedir.  Terziler Caddesine Atatürk Caddesini aşarak günde asgari 1500-2000 araç geçmektedir. Bu yolun kullanılabilmesi için mümkün olduğu kadar Atatürk Caddesi sonunda bulunan ışıklı trafiğin kırmızıya dönüp trafiğin durması beklenmektedir. Terziler Caddesini Atatürk Caddesine bağlayan kısım araçlarca boş bırakılarak çıkmakta olan araçların Terziler Caddesinin alt kısmından çıkarak Atatürk Caddesini aşması ve Terziler Caddesinin devamına geçmesi sağlanır. Hal böyle iken ve iki araç arasından boş bırakılan kısımdan geçerken soldan yani ışıklı trafiğin bulunduğu bölgeden araç gelebilir düşüncesiyle sürücü kafasını sağa çevirir  ve uygun olması halinde yolu aşar, sürücü kafasını sola çevirmez çünkü soldan hiçbir zaman araç gelmez. Zira bu yol sağ şeritten aşağıya sol şeritten yukarıda işleyen bir yoldur. Olay günü bu hareketlerin tamamı gerçekleşmiştir. Ancak Atatürk Caddesi ile Terziler Caddesi birleşiminde geçmem için açıklık bırakıp bana yol veren araçların arasından geçtiğim ve hatta yolun %70 ini aştığım esnada soldan (yukarıdan aşağıya doğru) kendi ifadesi ile gemiye müşteri yetiştirmek isteyen, kırmızı ışık yanıkken ve araçlarda durmuşken  bir an önce durmakta olan araçların en önüne geçmek isteyen ve bana yol veren araçların 5. sıra arkasından çıktığını ifaden sürücü  tahminen 60 km hıza ulaşarak ve yine tahminen 5 m frene bastığı halde duramayıp aracımın sol kapı ve sol çamurluğuna hasar vermiştir. Ticari araç sürücüsü yanlış yaptığını sola çıkarak bu yola girmesinin yasak olduğunu bildiğini ayrıca bir an önce ön kısıma geçmek için fazla sürat te yaptığını yukarıdaki ifadesine ek olarak belirtmiştir. İşlek bir cadde oluşu ve böyle bir olaylarda insanların toplanarak seyretmesi trafiği aksattığından karşılıklı olarak - "biraz sonra raporumuzu tutarız" diyerek trafiği açtık. Aslen polis bekleyip  kusur oranlarımızın belirlenmesini isteydik daha doğru olacaktı (inancındayım ki Allah yaşatmasın ama böyle bir alay başıma gelirse kesinlikle polis bekleyeceğim). Ama zaten hatalı olduğunu bilen ve kabul eden bir sürücü varken polis beklenmesi faydalı olmayacağı malumunuzdur. Şimdi % 100 kusurlu bulunmamın mantığını anlamış değilim. Lütfen bu kusurumun gerekçesinin tarafıma bildirilmesi için yardımlarını beklemekteyim. 

Trafik tutanağım ektedir. İtirazımın ne şekilde kime yapılacağı hususunda bilgi değilim. Ayrıca belki aradığım 30 telefondan hiçbirinde doğru bilgi almadım.

Saygılarımla
Necdet A.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağına itiraz hakkı

Necdet Bey, hukuki olarak itiraz hakkınız elbette bulunmaktadır. Bu konuda yapılacak itiraz sonucunda olay yerine bir hakim gelecek ve olayın taraflardan yeniden anlatılmasını ya da canlandırılmasını isteyecektir.

Tramer bünyesinde kaydedilen Kaza Tespit Tutanak (KTT) Komisyonu'nca onaylanan KTT Komisyonu kararları kesindir. İtirazınız reddedilmekte, dava açmanız gerekmektedir.

KTT Komisyonunca maddi hasarlı kazada aracınız haksız yere kusurlu sayılmış ise mahkemeden (hasar ve kusur tespitli olmak üzere) bilirkişi tespiti isteyin bilirkişi raporu neticesinde kusursuz bulunmanız halinde eğer karşı taraf hasarınızı ödemezse davanızı açın. Mahkemeden hasar ve kusur tespiti isterken dilekçenize varsa kaza resimlerini, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını ekleyin. Kusursuz olduğunuzun tespiti halinde davanızı açın. 7 gün içinde hasar ve kusur tespitine itiraz hakkınız vardır. Sulh Ceza Hukuk Mahkemesi'ne (veya Trafik Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemesi) başvuru yaparak kusur ve hasar tespiti istemeniz gerekiyor. Olayı gören tanıklarınız var ise tespit mahallinde dinletebilirsiniz. Yapacağınız şikayet için bir avukattan yardım almanız yararınıza olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder