30 Eylül 2012 Pazar

Tüketici Hakem Heyeti'nden BSMV kesintisinin müşteriye iadesi kararı


 Kahramanmaraş Hakem Heyeti, bankaların müşterilerinden kestiği Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV)'nin iadesine karar verdi.

BSMV'nin alınma şartını yalnızca müşteri ile müzakere edilip, müşterinin kabul etmesi şartına bağlayan Hakem Heyeti, müzakereyi de mahkemede istenildiği takdirde kayıtla ispat edilmesine bağladı. Aksi halde müşterinin imzaladığı 'küçük harflerle yazı dolu kalabalık sayfaların' imzalanmasını yeterli bulmadı. Bankaların aldığı BSMV' nin gerekçelerini izah edememesinden dolayı da kesilen BSMV'nin müşterisine tekrar iade edilmesine karar verdi.



Kahramanmaraş Tüketici Hakem Heyeti, daha önce de dosya masraflarının, elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelinin müşteriye iade edilmesi kararlarılya gündeme gelmişti. Kahramanmaraş Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Nesih Tanrıverdi, alınan BSMV kararı ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Bankacılık işlemleri ile ilgili son dönemlerde hakem heyetimize yoğun başvurular olmakta, dosya masrafları, ekspertiz masrafları ya da yeniden yapılandırma adı altında alınan ücretlerin haklı olup olmadığına dair hakem heyetimiz inceleme yapmaktadır. En son yaptığımız incelemelerde Bankacılık ve Sigorta Muameleleri Vergisi olarak kesilen ücretin yani BSMV olarak faturalara yansıyan ücretin yasaya aykırı olduğuna dair bir tespitimiz oldu, hakem heyeti olarak. Bilindiği gibi Bankacılık ve Sigorta Muameleleri Vergisi yükümlülüğü bankalara aittir. Bunu tüketiciye yükletmek istiyorlarsa bunu sözleşmeye koymaları gerekiyor. Sözleşmede olması da tüketici açısından bağlayıcı olmayabiliyor, yasamızın 6. maddesine göre. Sözleşmedeki bu hükmün ayrıca müzakere edilmesi ve uyuşmazlık olduğunda da bunu bankla tarafından ispat edilmesi gerekiyor. Bankalarımız bu ücretin tüketici ile müzakere edildiğini ispat edemedikleri için iadesine karar verildi."

Kaynak: Cihan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder