1 Haziran 2012 Cuma

Tüketicinin konut kredisi zaferi

Konya Tüketici Mahkemesi, proje aşamasındaki konutlar için müteahhit firmanın anlaştığı bankadan konut kredisi çeken 20 kişinin belirtilen sürede evin teslim edilemeyeceği iddiasıyla açtığı dava üzerine satış ve kredi sözleşmesini iptal etti. Davayı kazanan müşterilere banka kullanılan kredi tutarını yasal faiziyle birlikte, müteahhit firma da peşinatı iade edecek.



Konya'da yaşayan Ahmet Köroğlu, 2007 yılında şehrin konut projeleriyle gelişen merkez Selçuklu ilçesi Yazır Bölgesinde Kalkan Yapı A.Ş.’nin satışa sunduğu Selçuklu Park Evleri adı verilen projeden konut satın almak için müteahhit firmayla anlaştı. 2009 yılının Eylül ayında daireyi teslim edeceğini beyan eden firma müşterisine bir bankadan konut kredisi kullandırdı. Daire bedeli 297 bin lira olan lüks ev için müteahhit firmanın anlaşmalı olduğu bankadan 60 ay vadeyle 267 bin 300 liralık konut kredisi çekti ve firmayla da ön protokol sözleşmesi imzalayarak 29 bin 700 liralık peşinat yatırdı. Aradan 1 yıl geçmesine rağmen projede hiçbir ilerleme olmadığını gören Köroğlu dolandırıldığı iddiasıyla Konya Tüketici Mahkemesine başvurarak, 'sözleşmenin iptali ve alacak' davası açtı.

Konut bölgesinde keşif yapan mahkeme heyeti konutların belirtilen tarihte teslim edemeyeceği yönünde görüş bildirdi. Mahkemede kişi ile firma arasındaki satış sözleşmesini ve banka ile yapılan kredi sözleşmesini iptal etti. Peşinat ve ödenen taksitlerin firma tarafından davacıya ödenmesine hükmetti. Yargıtay 13. Hukuk Mahkemesi de, Konya Tüketici Mahkemesi'nin verdiği kararı onadı.

20 KİŞİNİN KONUT KREDİSİ VE SATIŞ SÖZLEŞMESİ İPTAL EDİLDİ

Aynı konutlar bu kez firmanın adı Koras Gayrimenkul Yatırım A.Ş. olarak değiştirilerek satılmaya devam edildi. Konutların kendilerine verilen sürede teslim edilemeyeceği şüphesi duyan 20 kişi konut kredisi ve satış sözleşmesi iptali için Konya Tüketici Mahkemesine başvurdu.

Dün görülen duruşmada firma avukatı 7 bloktan 1’inin tamamlandığını, 1 blokun yüzde 90’ının bittiğini belirterek, davanın reddedilmesini talep etti. Banka avukatları da davanın reddini talep etti.
Daha önce verdiği karar Yargıtay tarafından onanan Konya Tüketici Mahkemesi emsal teşkil eden kararını dikkate alarak tüketiciler lehinde karar verdi.

Mahkeme, taşınmaz alım satımına dair ön protokolü resmi şekle uygun olmadığından, konut kredisinin de tüketiciye bilgi formu verilmediğinden taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçersizliğine ve bileşik sözleşme olması nedeniyle sözleşmenin iptaline karar verdi.

Yıllık yüzde 18 oranında faizle 180 ila 280 bin TL arasında bankadan kredi kullandırılan tüketicilere ödedikleri kredi taksitleri faiziyle birlikte geri ödenecek. Müteahhit firmanın da peşinatları geri vermesine hükmedildi.
Kaynak: Haber FX

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder