31 Mayıs 2012 Perşembe

Çocuğunuz yeterince dikkatli mi?



Dikkat, ilginin bir konuya odaklanmasıdır. Algı ise dikkatin beyindeki sürecidir. Dikkat ve öğrenme insan için olmazsa olmaz karakteristiklerdendir. Dikkatini kullanamayan, odaklanma problemi yaşayan, dikkatini devam ettirmekte zorluk çeken kişiler hayatta her alanda zorluk çekmektedir. Özellikle ders ve akademik konularda bu zorluk daha da artmaktadır.


Hayatın ilk yıllarından beri dikkat konusunda zorluk yaşayan çocuklar öğrenme konusunda daha dezavantajlı konuma girmektedir. Çocuğun bir şeyi öğrenmesi için ona ilgisini toplaması ve beyne o bilginin ulaşması gerekir. Dikkatini veremedikçe öğrenemez, öğrenemedikçe zihinsel faaliyetlerden uzaklaşabilir. Dikkat eksikliğinin en sık rastlanan sebebi hiperaktivite bozukluğudur. Dikkat eksikliği yaşayan çocuklarda işlevsellik kaybı dediğimiz sorun varsa yani çocuk evde, okulda, sokakta dikkat problemlerinden dolayı sorunlar yaşıyorsa hemen tedavi edilmesi gerekir. Dikkat eksikliğinde çocuk ve genç psikiyatrisi uzmanları ile yapılan görüşmeler sonucunda durum netleştirilerek tedaviye başlanır. Dikkat eksikliği tedavinin yanı sıra dikkati artıran egzersizlerle de giderilebilir.


Dikkati Güçlendirme Seti ve hedefleri

Bu kitaplar çocuğun görsel dikkatini odaklamasını, dikkatini devam ettirmesini, benzerlikleri ve ayrıntıları fark etmesini, eşleştirme ve planlama yapabilmesini, organize olabilmesini, işitsel ve görsel hafızasının gelişmesini, ince motor becerilerini destekleyerek el-göz koordinasyonun oluşmasını, görme alanını aktif kullanmasını, daha çok şey öğrenmesini amaçlamaktadır. Çocuk kitapta karşısına çıkan her evreyi rahatlıkla yapamayabilir. Dikkati Güçlendirme Seti, çocuğun işlem mekanizmasını ve problem çözme tekniğini öğrenmesi, görsel dikkatini kullanması, yapamadıklarını yardım ile yapıp becerilerini artırması, ileriki hayatında gerekli olacak temel kavramları öğrenmesi konularında son derece faydalı bir yardımcı kaynak niteliğinde.

Kitabın adı: Dikkati Güçlendirme Seti
Yazar: Doç. Dr. Osman Abalı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder