24 Mart 2012 Cumartesi

Kullanılmayan ilaçlar atık kutularında toplanacak




Sağlık Bakanlığı'nın projesiyle bu ilaçlar hastanelerle eczanelere yerleştirilecek atık kutularında toplanacak.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Hanefi Özbek, tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilaçlar için hastane ve eczanelere atık toplama kutuları yerleştirileceğini söyledi.
Vatandaşların, ellerindeki miadı dolmuş, kullanılmayan ilaçları bu kutulara atabileceklerini bildiren Özbek, şu bilgileri verdi:
''Çevreye zarar vermeyen ilaçların kanalizasyon sistemine ya da çöpe atılmasında sakınca yoktur. Ancak bu, bütün ilaçlar için söylenemez. Bazı ilaçlar kanalizasyon sistemine de karışsa çöpe de atılsa çevreye büyük zarar verir. Bu nedenle ilaçların profesyonel ekiplerce toplanıp imha edilmesi gerekir.''



Atık kutularına atılacak ilaçların, bu konuda uzman kişilerce toplanıp çevreye zarar vermeyecek şekilde imha edileceğini kaydeden Özbek, ''Son kullanma tarihi geçmeyen ilaçlar tekrar hastalara verilemez mi?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Ülkemizde ilaçlar üretim aşamasından tüketiciye ulaşıncaya kadar belirli bir denetim uygulanıyor. Bu çok güvenli bir süreçte oluyor. İlaç Takip Sistemi ile ilaç her aşamada takip edilebiliyor. Oysa ilaç eczaneden çıktığı andan itibaren atık haline geliyor. Atık kutularında toplanan ilaçların evlerde hangi koşullarda saklandığı, son kullanma tarihinin geçip geçmediği bilinemez. Bu nedenle ilacın geri dönüştürülüp tekrar kullanılması mümkün değildir.''
Bu projeye, ilgili kurum ve kuruluşları da dahil edeceklerini belirten Özbek, Türk Eczacıları Birliği'nin projeye destek olacağını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder