20 Mart 2012 Salı

Güvenli gıda tüketmek için hangi kurallara dikkat edilmeli?


 Güvenli gıda tüketmemiz için en önemli unsurlardan biri alışverişte ve evde gıda güvenliği kurallarına dikkat etmemiz. Doğru alışveriş ve evde doğru yöntemlerle hazırlanan gıdalar sağlığımızı korumamız açısından önemli rol oynar. Uluslararası Gıda Koruma Birliği (IAFP - International Association for Food Protection) işbirliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteği ile Gıda Güvenliği Derneğince  3 – 4 Mayıs 2012 tarihleri arasında, İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde üçüncüsü düzenlenecek olan Gıda Güvenliği Kongresi Başkanı Samim Saner alışveriş yaparken ve evde gıda hazırlarken dikkat etmemiz gereken kuralları anlatıyor!


Güvenli gıda insan sağlığına uygun gıda anlamına gelmektedir. Gıda maddeleri, tarlada-çiftlikte üretimlerinden son tüketimlerine kadar her aşamada birçok riskler barındırırlar.
Toplu gıda tüketiminin artması ve turistik-ticari seyahatlerin artması, gıdaların uluslararası ticarete konu olması gibi birçok faktör bu riskleri arttırmaktadır. Bu risklerin başında mikrobiyel kaynaklı riskler gelmektedir. Tüketiciler evde ve alışverişte yaptıkları kimi yanlışların bilincinde olarak bu riskleri önemli ölçüde azaltabilirler.
Alışveriş yaparken tüketiciler nelere dikkat etmeli?
  • Gıda maddelerinin (yaş meyve ve sebze hariç) ambalajlı ve etiketli bir biçimde satışa sunulması yasal zorunluluktur. Açıkta, sokakta, pazar yerlerinde dökme olarak satılan, üreticisi ve özellikleri belli olmayan ürünler satın alınmamalıdır.  Mutlaka ambalajlı, etiketli, üreticisi ve markası belli olan ürünler satın alınmalıdır.
  • Isıl işlem görmemiş süt ve sütlerden üretilen peynir, tereyağı, krema gibi ürünlerin insan sağlığını tehdit eden zararlı bir mikroorganizmayı içerme olasılıkları çok yüksektir.  Bu ürünler pişirilmeden tüketilmemelidir.
  • Kasap ve marketlerde dökme halde hazır kıyma satışı yasal değildir. Bu ürünler sadece ambalaj içerisinde marka ve etiket bilgileri tam olması halinde satılabilir.
  • Ambalajı yırtılmış, bozulmuş ve koruyuculuğu kalmamış ürünler satın alınmamalıdır.
  • Dondurulmuş ürünler alışverişin sonunda alınmalı; eğer hemen tüketilmeyecekse çözülmeden eve ulaştırarak hemen buzluğa yerleştirilmelidir.
  • Dondurulmuş gıdalarda şekil bozuklukları çözülüp yeniden donmanın göstergesi olabilir. Bu tür ürünler satın alınmamalıdır.
  • Oda sıcaklığında satışa sunulan pastörize sütler, yoğurtlar satın alınmamalı; satıcı bu konuda uyarılmalıdır.
  • Satın alınan gıda maddeleri böcek ilacı, naftalin gibi toksik maddelerle, deterjan -  dezenfektan gibi temizlik maddeleri ile birlikte taşınmamalı; temasları kesin olarak engellenmelidir. 
  • Kutusunda şişkinlik, sızma oluşmuş olan konserveler satın alınmamalıdır.   
 Evde gıda maddeleri konusunda nelere dikkat edilmeli?
  • Eller tuvalet kullanımından sonra, çocuklara tuvalet konusunda yardımcı olduktan sonra, toz, toprak gibi yabancı maddelerle temastan sonra, yemek hazırlama veya yeme işleminden önce, et, balık, yumurta, yıkanmamış meyve ve sebzeler gibi çiğ maddelerle temastan sonra, mutlaka sabun ve tercihen sıcak su kullanarak en az 20 saniye boyunca dikkatle yıkanmalıdır.
  • Çapraz bulaşma riskini önlemek için tavuk eti, balık eti veya kırmızı et gibi çiğ ürünlerle temas eden mutfak malzemeleri iyice yıkanıp temizlenmeden tüketime hazır ürünlerle temas ettirilmemelidir.  Bu ürünler dolapta ayrı raflarda muhafaza edilmelidir
  • Gıda maddelerinin pişirilmesi ve yıkanmasında mutlaka insan tüketimine uygun temiz sular kullanılmalıdır.
  • Gıda ile temasta bulunan kaplar; gıda dışında hiçbir madde ile temas ettirilmemeli, değişik amaçlarla kullanılmamalıdır.  
  •  Gıda maddeleri toksik maddelerle ve deterjan -  dezenfektan gibi temizlik maddeleri ile birlikte bulunmamalıdır.
  •  Pişirilmiş gıdalar hemen tüketilmeli ya da daha sonra tüketilecek ise hızlıca soğumasını takiben buzdolabında saklanmalıdır. 
  • Dondurulmuş ürünler oda sıcaklığında değil, buzdolabı sıcaklığında (4-8 derecede) veya varsa mikrodalga fırında çözündürülmeli ve bir kez çözündürülmüş ürün bir daha dondurulmamalıdır.
 Yaşamın her aşamasındaki gıda güvenliği sorunları, riskler ve yapılması gerekenler 3. Gıda Güvenliği Kongresi'nde  tartışılacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder