28 Mart 2012 Çarşamba

GSM şirketleri sınır illerinde yurtdışı tarifesi uygulayamaz


Yargı, özellikle sınır illerinde yaşayan vatandaşların yurtiçi telefon görüşmelerine yurtdışı tarife uygulayan GSM şirketlerine geçit vermedi. Zeynep Duran adlı vatandaş, Çanakkale Gökçeada’da bulunduğu günlerde telefonla yaptığı konuşmalara yurtdışı tarife uygulanarak 453 TL’lik fatura çıkarılması üzerine Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne gitti. Hakem Heyeti, işlemin “ayıplı hizmet” olduğuna karar verirken, 453 lirayı iade etmek zorunda kalan GSM şirketi ise, kararın iptali için soluğu mahkemede aldı. İstanbul 2. Tüketici Mahkemesi, GSM şirketinin hakem heyetinin kararına yaptığı itirazı reddetti.



BTK: GSM şirketi haklı

Zeynep Duran adlı vatadaş, Gökçeada’da yaptığı telefon konuşmalarının yurtdışı tarifeden fiyatlandırılarak yüksek oranda fatura çıkarılması üzerine önce TBMM Meclis Dilekçe Komisyonu’na başvurdu. Harekete geçen komisyon, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile bağlantıya geçti.

BTK, “Abonenin hattı uluslararası dolaşım hizmetlerine açıksa cep telefonları çalışma prensipleri gereği, abonesi olunan şebekeye ait herhangi bir frekans bulamadığı durumlarda, bulduğu başka şebeke üzerinden hizmet vermeye devam ettiğinden, bu durumun engellenmesi ancak şebekenin manuel olarak seçilmesiyle bertaraf edilebilmektedir. Bu nedenle işletmecilere herhangi bir kusur isnat edilememektedir” yanıtını verdi.

Bunun üzerine Duran, Ümraniye Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne gitti. Hakem Heyeti, tüketici aleyhine yapılan işlemin “ayıplı hizmet” olduğuna karar verdi. GSM şirketi ise, kararın iptali için soluğu mahkemede aldı. İstanbul 2. Tüketici Mahkemesi, GSM şirketinin karara yaptığı itirazı reddetti.

‘Şebekeyi elle ayarlayın’
GSM şirketi, mahkemeye sunduğu savunmada, resmi internet sitesinde, “Sınır bölgelerimizde ‘Kilis, Hatay, Mardin, Nusaybin, Edirne, İzmir, Kuşadası, Kaş vb.’ hattınız uluslararası dolaşıma açıksa ve cihazınızın şebeke ayarında otomatik seçiliyse hattınızın yabancı (yurtdışı) operatörlerin şebekesi üzerinden çağrı alma/başlatma olasılığı doğabilir. Bu durumda uluslararası dolaşımdaymış gibi ücretlendirilirsiniz. Bu durumu önlemek için cihazınızın üzerinde manuel şebeke seçimi ayarı yapmanız” uyarısının bulunduğunu bildirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder