28 Şubat 2012 Salı

ATM’den kartsız para yatırmak artık 5 TL



Geçtiğimiz günlerde bankalar ATM’den kart olmadan hesaba para yatırma işlemlerinden 5 TL ücret tahsil edecek yeni düzenlemeleri hayata geçirmeye başladılar.


ATM’den kartsız para yatırma işlemi her bankada olmayan bir işlem. Bankadaki hesabınıza ait ATM kartınız olmasa bile, TC Kimlik No ve SMS’le doğrulama sayesinde hesabınıza para yatırabiliyorsunuz. Banka tarafında bu işlem için en büyük maliyet kimlik doğrulama için atılan SMS. Bu SMS’in maliyetinin ortalama 30 kuruş olduğunu düşünürsek, geri kalan 4,70 TL’nin ne kadarından gelir yazdığını artık siz hesaplayın!


Unutmayın, tüketiciler çalıştıkları bankaları (tamam, bankaların eğlenceli reklamlarının bu tercihlerde belli bir etkisi vardır ama) tamamen hür iradeleri ile seçerler. Bankalar müşterilerine imzalattığı sözleşmelerde bu masraf ve ücretleri yaratma ve değişiklik yapma yetkisini tek taraflı olarak (önceden bilgilendirme şartıyla) kendilerinde tutarlar. Tüketici de zaman içerisinde bankalarca yapılan bu tür değişikliklere layık olduğuna inanıyorsa çalışmaya devam eder, yoksa yine hür iradesiyle kendisi için daha uygun olduğuna inanan bir başka bankanın kapısını çalar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder